Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
16 komentara

Razvoj mobitela: Od 'cigle' na uhu do mini računala s fotićem

Od kad je Motorolin izumitelj Martin Cooper uspostavio prvi poziv putem mobitela, ti su se uređaji značajno promijenili - od 'cigle' na uhu došli smo do sve manjih uređaja koji imaju niz funkcija

16 komentara

Kada je Motorolin istraživač Martin Cooper izumio mobitel i uspostavio prvi poziv, 3. travnja1973. godine, iz New Yorka, prvi mobiteli bili su veliki i teški, pa su dobili nadimak 'cigla'. Danas su oni mala računala koja služe ne samo za telefonski razgovor, nego i za snimanje, fotografiranje,  slanje multimedijalnih sadržaja, surfanje Internetom, slušanje glazbe, uz niz drugih funkcija.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Evo kako izgleda povijest mobitela, odnosno nekoliko ključnih primjeraka mobitela u toj povijesti: 

Motorola DynaTAC 8000X (1983.)

Foto: Motorola

'Cigla' s kojom je sve započelo. Prvi komercijalni mobitel prodavao se za 3995 dolara, mogli ste pričati 30 minuta, mogao je spremiti 30 brojeva i trebalo mu je 10 sati da se napuni. Težio je oko kilogram.


IBM Simon (1994)

Foto: IBM

Smatra se prvim pametnim telefonom, imao je ekran osjetljiv na dodir, aplikacije poput adresara, kalkulatora, kalendara i slično. Ipak, brzo je povučen s tržišta zbog svog dizajna koji nije odgovarao vremenu kada su mobiteli postajali sve manji.

VJEROVALI ILI NE... Ovisni o mobitelima nisu mladi već generacija od 35 do 50 g.

1996 Motorola StarTAC

Foto: Motorola

Prvi potpuno preklopni telefon (clamshell) bio je najmanji telefon kada se pojavio i bio je instant hit. Bio je jedan od prvih mobitela za kojim su 'poludjele mase' i prodano ih je oko 60 milijuna. Težio je 88 grama.


1996 Nokia Communicator 9000

Foto: Nokia

Prvi pametni telefon bio je jako napredan za svoje doba i s njime ste mogli slati i primati e-mailove i faksove, a imao je i internetski preglednik zahvaljujući svom GSM modemu. Imao je preklopni dizajn, ali je bio velik i težak za svoje vrijeme.

VELIKO ISTRAŽIVANJE Mobiteli će ostati dominantni gadgeti i u sljedećih 10 godina

2000 Nokia 3310

Foto: Nokia

Jedan od najpopularnijih i najuspješnijih telefona ikad. Za svoje vrijeme prodano je impresivnih 126 milijuna u cijelom svijetu. Imao je tada naprednu chat funkciju s kojom ste mogli slati tri puta duže SMS-ove nego prije. Dičio se i baterijom koja je 'trajala zauvijek', a uz screensavere i razne opcije zvonjave imao je i legendarnu 'Zmiju'.


2000 Sharp J-SH04

Foto: Sharp

Može se pohvaliti titulom 'prvog mobitela s kamerom', doduše bila su dva ranije, ali njima je trebalo računalo za slanje fotografija pa se J-SH04 računa kao preteča modernih prijenosnih telefona s kamerom. Bio je dostupan jedino u Japanu.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

...

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message