To je to što me zanima!

Recept za najsočniji pečeni ziti kakav morate iskušati što prije

Ziti tjesteninu u Hrvatskoj možete zamijeniti dostupnijim pennama, no u osnovi je riječ o istom receptu koji će vas izuti iz cipela svojim mirisom, okusom i teksturom
Vidi originalni članak

Ako volite okus savršeno kuhane tjestenine, umaka i sira, pečeni ziti je odlično rješenje za vas, piše Happilyunprocessed

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Za pripremu ovog jela dovoljno vam je sat vremena, a tajna leži u pomno odabranim sastojcima.

Tajna sira

Većina domaćica pita se koju vrstu sira staviti u ziti te u kojem omjeru da bi jelo bilo ukusno. Najbolja je kombinacija različitih sireva, i to mozzarelle, ricotte, parmezana i provolonea. Za mozzarellu, dovoljno je oko 225 grama.

NAJVAŽNIJI JE OMJER Tjestenina neće udebljati čak i ako je jedete tri put na tjedan

Za parmezan idealna mjera je jedna šalica, kao i za ricottu. Kad stavljate provolone odrežite 8 do 12 šnita. Svaki od tih sireva u kombinaciji ima svoju ulogu. Mozzarella se odlično topi, parmezan daje idealnu slanoću, ricotta ima slatkastu notu dok provolone u slojevima nudi kremastu teksturu. 

Kako jelo sačuvati od isušivanja?

Razlozi zbog kojih se ziti isušuje leže u činjenici da niste napravili dovoljno umaka, tjestenina nije kuhana al dente, niste je jednakomjerno prekrili umakom ili ste prilikom pečenja prekrili jelo. 


Kad kažemo da tjestenina treba biti kuhana al dente, znači da je ne treba kuhati dulje od šest minuta. U suprotnom će omekšati. Prekuhana tjestenina će postati gnjecava, a nedovoljno kuhana će upiti previše umaka tijekom pečenja pa će postati suha.

Dodatno, trebate je kuhati u slanoj vodi i na laganoj vatri. Ako kuhate na najjačem plamenu, neće se kuhati ravnomjerno. Usput, na isti način biste trebali kuhati i krumpir. 

TEA HRŽICA: Tjestenina kao lagana salata i ugodno iznenađenje za nepce

Kako složiti slojeve?

Sljedeći važan korak kod pripreme zitija je slaganje slojeva. Uzmite pola ocijeđene, kuhane tjestenine i pomiješajte je s pola umaka. Sve to stavite na dno posude za pečenje, prekrijte kriškama provolonea, a zatim dodajte mozzarellu. Postupak ponavljajte dok vam u zadnjem sloju ne ostane samo sir.

Tjestenina bi trebala biti prekrivena umakom i ne bi trebala viriti. Na vrh dodajte parmezan i pecite u pećnici 30 minuta na 190 stupnjeva, dok se sir ne rastopi. Kad se sir rastopio, uključite samo roštilj opciju na nekoliko minuta kako bi se na vrhu uhvatila hrskava smeđa korica. 

Sastojci: 

Za umak: 

- 2 žličice maslinova ulja
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 5 šalica umaka od rajčice
- žličica soli
- papar po ukusu
- oko pola kilograma ziti tjestenine
- šalica ricotte
- 1 jaje
- pola šalice parmezana
- 225 grama mozzarelle
- 8 - 12 šnita provolonea

KUHINJSKI TRIKOVI Ovih sedam namirnica je bolje ne zamrzavati: Sir, tjestenina...

Priprema:

- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva
- U tavu ubacite ulje i luk te na laganoj vatri prodinstajte dok luk ne omekša. Dodajte češnjak i začine te lagano pirjajte još minutu
- dodajte rajčicu
- Skuhajte tjesteninu
- Dok se tjestenina kuha u manjoj posudi pomiješajte jaje, ricottu, parmezan i po želji malo šećera
- Dno posude za pečenje premažite uljem
- Iscijedite tjesteninu, pomiješajte je s umakom te složite u posudu za pečenje u slojevima
- Na vrh pospite parmezan i pecite nepokriveno 30 minuta.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 01.01.2020.

    volim tjesteninu sutra ću za ručak

Komentiraj...
Vidi sve komentare