To je to što me zanima!

Recept za odličan sok od bazge bez dodatka limunske kiseline

Nema nikakve potrebe u sok stavljati limunsku kiselinu kada postoji limun. Osim toga, da bi vam sok dugo mogao stajati - pasterizirajte ga, donosimo savjete kako to pravilno napraviti
Vidi originalni članak

Bazgu berite za suhog i lijepog vremena, a prije upotrebe odvojite manje grančice s cvjetovima - tako će vam zauzimati vam manje mjesta u posudi za pripremu ili manje prostora za sušenje, a bitni su ionako samo cvjetovi.

Sastojci:

  • cvjetova bazge toliko da napune 2/3 lonca od devet litara
  • 12 limuna (koru dobro operite)
  • 4 do 4,5 kilograma šećera

Priprema:

Cvjetove stavite u lonac od 9 litara, prelijte hladnom vodom i u to ubacite 5 limuna narezanih na kolutove. Poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Potom procijedite kroz gazu, ali prije cijeđenja rukom zgnječite limun koji je stajao u loncu tako da što više soka izađe iz njega.

Nakon cijeđenja u tekućinu dodajte šećer i sok od 7 limuna (možete i više ako želite kiselkastiji sirup), promiješajte pa ostavite ponovno da odstoji 24 sata (povremeno promiješajte). Kada je sav šećer otopljen, sipajte u čiste boce, zatvorite i pasterizirajte.

Kada ga poželite piti, sirup razrijedite s onoliko vode koliko vam odgovara - da vam okus bude najbolji. Sok je najidealnije poslužiti hladan.

SLANI ILI SLATKI RECEPT Jogurt lepinje: Peciva zbog kojih ćete zaboraviti na kruh

Postupak pasterizacije:

Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu pa na nju poslažite staklenke i dopunite lonac vodom tako da bude do polovice staklenki. Kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta pa vruće boce izvadite poslažite u kutiju koju potom dobro omotate dekom (ili s više njih) - poanta je da se staklenke hlade što sporije kako bi se sirup dobro pasterizirao jer tada može dugo stajati.

POKAZALA SVE: Slavna ljepotica skinula se za novine

Idi na 24sata

Komentari 9

  • kre veljo 25.06.2019.

    Moze li mi neko objasniti par stvari vezano za pasteriziranje....da li su boce otvorene ili samo olabavljeni cepovi ili zatvoreni? I kuhanje 45 min na laganoj vatri jel to podrazumjeva da voda lagano vrije svo to vrijeme? Bio bih zahvalan na sto brzem odgovoru..moze i na mail: kreveljo@gmail.com Hvala !

  • 25.05.2019.

    Pa zar šećer nije samo u koli?

  • barba1 25.05.2019.

    Previše je to šećera, tradicionalni recepti sa 1:1 voća i šećera je nepotrebno i rade ga ljudi koji prodaju da dobiju na volumenu. 2:1 u korist voća je puno bolje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare