To je to što me zanima!

Recept za slasnu musaku od leće - jelo koje će baš svi obožavati

Iako je musaka tradicionalno grčko jelo spravljeno od ovčetine i patlidžana, postoje brojne inačice koje uključuju različite vrste mesa i povrća, pa čak i vegetarijanske opcije
Vidi originalni članak

Među vegetarijanskim rješenjima je o recept za ovu musaku od leće u kojoj leća funkcionira kao zamjena za meso, a u bogatom je umaku od rajčice smještena između kriški patlidžana.

POGLEDAJTE VIDEO: Najzdravije namirnice

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Leća ovom jelu daje krepkost, dok patlidžan ima teksturu sličnu mesu. Usto, okusom je riječ o jelu sličnom tradicionalnoj verziji koje može zadovoljiti zahtjevni ukus poznavatelja recepture, ili je dodatno obogatite feta sirom za kremastu teksturu, piše Epicurious.

Sastojci: (za 4-6 porcija)

  • 5-6 srednjih patlidžana izrezanih na kolutove
  • ¼ šalice plus 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulje
  • 2 žličice soli
  • Svježe mljeveni papar
  • 1 srednja glavica luka, sitno nasjeckana
  • 2 srednje zelene paprike, očišćene od sjemenki, sitno nasjeckane
  • 5 režnjeva češnjaka, sitno nasjeckanog
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • ½ žličice mljevene crvene paprike
  • ½ žličice mljevenog cimeta
  • ½ žličice mljevenog korijandera
  • 500 ml umaka od rajčice
  • 2 šalice povrtnog temeljca
  • 1 šalica crvene leće, isprane
  • 1 žlica melase od nara
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • ¼ šalice izmrvljene fete

Priprema:

Stavite rešetku u sredinu pećnice i zagrijte na 200 stupnjeva. Narezane kolutove patlidžana podijelila na dva lima za pečenje obložena papirom. Premažite ih sa obje strane maslinovim uljem te začinite solju i paprom. Pecite dok ne omekša, 30-35 minuta.

U međuvremenu zagrijte u loncu ¼ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja na srednjoj temperaturi. Prodinstajte sitno sjeckani luk često miješajući, dok ne omekša, oko 4 minute. Dodajte sitno sjeckane paprike i češnjak te miješajte dok sve ne omekša, oko minutu. Dodajte sve začine i nastavite dinstati miješajući još oko minutu.

IDEJE ZA RUČAK Faširanci, musaka, ćufte - sve najbolje od mljevenog mesa...

U smjesu potom dodajte umak od rajčice, povrtni temeljac i leću. Podlijte šalicom vode i pustite da zakipi te kuhajte dok leća ne omekša 30 do 35 minuta, a po potrebi podlijevajte vodom. Potom maknite lonac s vatre i umiješajte melasu nara i peršin. Umakom premažite dno posude za pečenje te preko umaka poredajte red pečenog patlidžana. Preko toga dodajte sloj umaka, pa opet patlidžan i tako dok ne potrošite sve sastojke.

Završite redom patlidžana te nakapajte malo maslinovog ulja. Čvrsto prekrijte alu folijom te pecite na 200 stupnjeva 10 minuta. Potom uklonite foliju i pecite još 15 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se prohladi, a potom po vrhu pospite feta sir i peršin te poslužite.

ZABAVA U PANDEMIJI Ovo su deset najtraženijih recepata u Hrvatskoj. U slast!

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare