Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Ovo su deset najtraženijih recepata u Hrvatskoj. U slast!

Ovo su deset najtraženijih recepata u Hrvatskoj. U slast!

Očekivano, ove godine globalno se na internetu najviše pretraživao pojam koronavirusa, no zbog izolacije i rada od kuće mnogi su se okušali i u kulinarskim vodama

VIDEO

Tako su, među ostalim, hrvatski građani najčešće pretraživali internetske tražilice u potrazi za savršenim receptom kako umijesiti i ispeći domaći kruh ili pripremiti najbolje palačinke.

POGLEDAJTE VIDEO: Recept Ivana Pažanina za zelenu basmati rižu

Pokretanje videa...

Ivan Pažanin: Zelena basmati riža 02:09

Listu traženih pojmova objavio je Google. S obzirom na činjenicu da su se mnogi za izolaciju pripremili kupnjom velikih količina brašna i kvasca, ne čudi da su poželjeli izraditi domaći kruh.

Tako je na vrhu liste s najvećim brojem pretraživanja bio upravo recept za izradu kruha. No na popisu su se našle i palačinke, omiljena slastica koja ne zahtijeva veliko umijeće za pripremu, kao i složenija jela poput musake, ćufti ili lazanja. Građani su tražili i recepte za izradu pizze. Pretraživalo se i složenije slastice, a sudeći prema Googleu, Hrvate je najviše zanimalo kako pripremiti cheesecake ili browniese. Kako bismo vam olakšali potragu, donosimo najjednostavnije recepte za izradu jela koja ste pretraživali.

1. Domaći kruh

Sastojci:

650 g brašna
12 g soli
450 ml vode
1 svježi kvasac
5 g šećera

Kraljica sarma - recept uz koji će vam uvijek savršeno ispasti...
Kraljica sarma - recept uz koji će vam uvijek savršeno ispasti...

Priprema:

Kvasac izmrvite u malo tople vode pomiješane sa šećerom i ostavite da se digne. Kvas pomiješajte s brašnom i izradite tijesto. Potom oblikujte kruh u namašćenom kalupu i ostavite još oko 15 minuta se malo digne, a zatim stavite u pećnicu zagrijanu na 215 stupnjeva i pecite oko 45 minuta. Izvadite pečeni kruh i poškropite ga s malo tople vode te ostavite da se ohladi najmanje sat vremena nakon pečenja.

2. Palačinke

Sastojci:

3 jaja
2 velike žlice šećera
250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
350 ml mlijeka
1 dl mineralne vode
malo soli
2 žličice ulja

Priprema:

Pjenasto umutite jaja, dodajte ulje pa mlijeko i izmiješajte, a zatim uz miješanje pjenjačom pomalo dodajte brašno. U smjesu dodajte malo soli i po potrebi mineralne vode. Na vrućoj tavi premazanoj uljem kratko pržite sa svake strane, a potom punite željenim nadjevom poput pekmeza, džema ili drugih namaza.

Ovih pet krem juha ugrijat će vas u ove zimske hladne dane
Ovih pet krem juha ugrijat će vas u ove zimske hladne dane

3. Dalgona kava

Sastojci:

2 žlice instant kave
2 žlice šećera
2 žlice vruće vode
150 ml punomasnog mlijeka

Priprema:

U zdjeli pomiješajte kavu, šećer i toplu vodu te miksajte mikserom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetlo smeđe boje. Zagrijte mlijeko i prelijte ga u šalicu te na mlijeko stavljajte izmiksanu smjesu. Za ledenu kavu ne zagrijavajte mlijeko nego koristite hladno i dodajte par kockica leda.

4. Musaka

Sastojci:
 
2 patlidžana
6 žlica maslinova ulja
2 luka
2 režnja češnjaka

Malo odmaka od svih božićnih recepata: Piletina s ananasom
Malo odmaka od svih božićnih recepata: Piletina s ananasom


400 g mljevene govedine ili janjetine
250 ml umaka od rajčice
750 g krumpira
2 žlice krušnih mrvica
200 g jogurta
4 jaja
žlica origana

Fotolia

Priprema:

Patlidžane narežite na ploške, posolite i ostavite 30 minuta da izađe voda. Osušite i popržite u tavi sa svake strane po 3 minute. Propirjajte luk, češnjak i mljeveno meso pa dodajte rajčice. Kuhajte dok tekućina ne ispari. Krumpir narezan na ploške također popržite. Posudu za pečenje nauljite, pospite krušnim mrvicama i obložite ploškama patlidžana. Naizmjence slažite krumpire i mljeveno meso pa završite krumpirom. Pomiješajte jogurt, jaja i začine pa prelijte krumpire. Pecite na 180 stupnjeva oko 75 minuta.

5. Pizza

Sastojci za tijesto:

306 g brašna tip 00 (otprilike 2 šalice + 2 žlice brašna)
306 g višenamjenskog brašna
2 žličice soli
1/2 žličica suhog kvasca
2 žličice maslinovog ulja

Priprema tijesta:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, višenamjensko brašno i sol. U manjoj zdjeli pomiješajte dvije šalice mlake vode, kvasca i ulja, a zatim tu mješavinu ulijte u smjesu s brašnom. Mijesite smjesu rukama dok se svi sastojci ne sjedine, otprilike 3 minute. Ostavite neka tijesto odstoji 15 minuta.

Nakon toga tijesto izrežite na 4 jednaka komada i svaki oblikujte u kuglu. Stavite na prethodno pobrašnjenu podlogu, prekrijte krpom i ostavite tijesto da odstoji i diže se 3 do 4 sata na sobnoj temperaturi. Kada se tijesto digne prstima ga rastegnite i oblikujte u kvadrat ili krug.

Fritule s ribanim jabukama i rakijom - još jedna stara slastica
Fritule s ribanim jabukama i rakijom - još jedna stara slastica

Umak:

Konzervu rajčice uspite u blender. Dodajte prstohvat maslinovog ulja i soli. Izmiksajte to sve zajedno i za tijesto koristite 3 velike žlice umaka. Ostatak umaka možete čuvati u hladnjaku za daljnje korištenje.


Sastojci za pizzu:

1 okruglo tijesto za pizzu
3 žlice umaka od rajčice
Ekstra djevičansko maslinovo ulje
1/2 svježe mozzarelle
nekoliko listova svježeg bosiljka, razrezanih

Recept:

Pećnicu ostavite najmanje sat vremena da se zagrije na maksimalnoj temperaturi. U međuvremenu razvucite tijesto i žlicom nanesite ravnomjerno umak od rajčice tako da rub ne premažete. Zatim premažite tijesto s malo ulja. Mozzarellu narežite na veće komade i stavite ih na umak.

Po želji možete začiniti ili dodati druge sastojke. Na vrh pospite narezani bosiljak. Nakon toga pizza je spremna za pećnicu. Pecite je dok kora ne postane zlatno smeđa, a sir se rastopi, otprilike 4-8 minuta.

6. Ćufte

Sastojci:

50 dkg mljevenog miješanog mesa
2 jaja
10 dkg riže
2 žlice krušnih mrvica
1 žlica Vegete
1 luk
2 režnja češnjaka
peršin
slatka mljevena paprika
1 kavena šalica vode
sol, papar

Fotolia

Umak:
1/2 l pasirane rajčice
1/2 dcl ulja
3-4 žlice brašna
2 l vode
1 ravna žlica šećera
1 ravna žlica Vegete
sol, papar

Priprema:

Luk i češnjak protisnite, a rižu napola skuhajte i prohladite te dodajte mljevenom mesu uz ostale sastojke. Dobro izmiješajte. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a za to vrijeme pripremite umak. U loncu na malo ulja popržite brašno dok ne požuti, a zatim dodajte pasiranu rajčicu i vodu te kuhajte dok ne uzavri. Potom dodajte začine i nastavite kuhati na laganoj vatri. Od smjese s mesom oblikujte kuglice i lagano ih spuštajte u umak te ostavite da se kuhaju 15 minuta na srednjoj vatri.

Male tajne chefova za savršeno sočnu, ukusnu božićnu puricu
Male tajne chefova za savršeno sočnu, ukusnu božićnu puricu

7. Tortilje

Sastojci:

300 ml tople vode
5 žlica ulja
20 g svježeg kvasca
1 žličica soli
1 žličica šećera
450-500 g brašna tip 400

Thinkstock

Priprema:

U toplu vodu pomiješanu sa šećerom umrvite kvasac i ostavite da se digne. Kvas pomiješajte s brašnom, posolite, dodajte ulje i šećer te umijesite tijesto. Ostavite na toplom još 15 minuta da se digne te od tijesta otkidajte loptice i dlanovima ih oblikujte te razvcite u obliku palačinke. Tortilje pecite na tavi nekoliko minuta sa svake strane.

8. Brownies

Sastojci:

340 g maslaca
190 g kakaa
600 g šećera
200 g brašna
2 žličice vanil šećera
7 jaja
prstohvat soli

Priprema:

U lončiću rastopite maslac, dodajte šećer te na laganoj vatri zagrijavajte dok se sve ne otopi, a potom prohladite. U smjesu miksajući ručnim mikserom dodajte jedno po jedno jaje, zatim brašno, kakao, vanil šećer i sol. Smjesu prelijte u kalup obložen papirom za pečenje te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta.

9. Cheesecake

Sastojci:

300 g keksa
100 g maslaca
prstohvat soli

Rebrica u marinadi od senfa i meda - meso će padati s kostiju
Rebrica u marinadi od senfa i meda - meso će padati s kostiju


250 g šećer
500 g svježeg sira
500 g mascarpone
400 g vrhnja
pola žlice gustina
1 limun
4 jaja
1 slatko vrhnje u čašici
35 g šećera u prahu
aroma vanilije

Fotolia

Priprema:

Izmrvljene kekse pomiješajte s rastopljenim maslacom i solju te umiješajte smjesu. Istresite je u kalup za torte veličine 26 cm te rukom utisnite smjesu na dno kalupa. Smjesu stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva pet minuta. Za smjesu pomiješajte svježi sir, mascarpone, 150 g vrhnja, 250 g šećera i četiri žlice arome vanilije te sol.

Mikserom izmiksajte, a potom dodajte malo limunovog soka i dodajte jedno po jedno jaje. Smjesu sa sirom prelijte preko ohlađene podloge od keksa. Tortu vratite u pećnicu i pecite na 180 stupnjeva još 40 minuta. Izvadite kolač i ohladite ga, a za to vrijeme umiješajte 250 g vrhnja, 35 g šećera u prahu, slatko vrhnje, ekstrakt vanilije i malo limunovog soka. Smjesu prelijte preko ohlađenog kolača i ostavite u hladnjaku do sljedećeg dana.

Dekorirajte blagdanska jela kao profesionalac: 20 super ideja
Dekorirajte blagdanska jela kao profesionalac: 20 super ideja

10. Lazanje

Sastojci:

1 pakiranje kora za lazanje
50 gr maslaca
mlijeko
1 žlica brašna
prstohvat muškatnog oraščića
500 gr mljevenog mesa
2 mrkve
glavica luka
peršin
sol
papar
umak od rajčice
sir u količini po želji

Fotolia

Priprema:

Na tavi na malo ulja prepržite sitno sjeckani luk i dodati meso te pržite dok ne promijeni boju. Potom dodajte naribanu mrkvu te začinite solju i paprom, peršinom i ulijte umak od rajčice. Nastavite pirjati još nekoliko minuta da smjesa bude sočna, ali ne pretjerano vodenasta. U drugom loncu rastopite maslac, dodajte brašno i kratko promiješajte, a potom ulijte mlijeko uz stalno miješanje. Začinite muškatnim oraščićem i kuhajte do željene gustoće.

U kipućoj vodi kratko prokuhajte lazanje i slažite ih u namašćenu vatrostalnu posudu tako da stavite najprije red lazanja, premažete ih umakom s mesom, prelijete bešamelom, posipate naribanog sira pa slažete na isti način sljedeći red. Završite lazanjama i obilno ih prelijte bešamelom i naribanim sirom, prekrijte alu folijom i pecite na 250 stupnjeva oko 40 minuta. Tada uklonite foliju i kratko zapecite dok ne porumene.

POGLEDAJTE TREĆU EPIZODU PRVOG HRVATSKOG DIY SHOWA ‘PILAJ PO SVOM’:

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku