To je to što me zanima!

Recepti za kampiranje: Uživajte u nevjerojatno ukusnim jelima koje možete spraviti u prirodi

Okupljanje obitelji za kamp-vikend može biti zabavno sve dok ne dođe vrijeme ručka. Ali to ne mora biti problem, uz malo kreativnosti, kampiranje može otvoriti niz mogućnosti za ukusna jela
Vidi originalni članak

Kuhanje kada kampirate je zapravo ograničeno samo alatima koje ponesete sa sobom, zato na kampiranje ponesite štapiće za roštilj, foliju, rešetku za roštilj, tavu od lijevanog željeza, a možete čak i veliki lonac ako imate mjesta u autu. Također, planiranje obroka unaprijed pomoći će vam da se pripremite kako biste imali sve potrebne alate i sastojke. U nastavku otkrijte kakva sve raznolika jela možete pripremiti na kampiranju u vrlo kratkom vremenu. A uz to su vrlo ukusna i zdrava.

1. 'Omlet' s jajima, lukom i rajčicom

Sastojci:

  • 1-2 šalice cherry rajčice
  • 1 žlica vinskog octa
  • 2 snopa blitve
  • 2 šalice velikog sjeckanog luka
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 4 češnja češnjaka, mljevena
  • 1/2 žlice morske soli
  • 1/2 žlice crnog papra
  • 4 velika jaja

Upute: U malu zdjelu ubacite cherry rajčice s octom i stavite na stranu. Sa stabljike uklonite listove blitve. Listove nasjeckajte, stavite u veliku zdjelu s hladnom vodom i promiješajte da se isperu. Operite, osušite i tanko režite stabljike. U velikoj tavi od lijevanog željeza na srednje jakoj vatri propirjajte stabljike blitve i luk na maslinovom ulju dok ne omekšaju, oko 10 minuta. Smanjite toplinu i dodajte češnjak te pirjajte 1 minutu. Dodajte listiće blitve, sol i papar. Uključite visoku temperaturu i miješajte dok lišće ne uvene.

Koristeći poleđinu žlice, napravite četiri udubine ili 'gnijezda' u blitvi. Razbite jedno jaje u svako gnijezdo. Pokrijte tavu, malo smanjite vatru i kuhajte dok žumanjci ne budu srednje tvrdi, oko četiri minute. U tavu dodajte cherry rajčicu i ocat, a zatim poslužite.

2. Začinjeni patlidžan na žaru sa salatom od svježe rajčice

Sastojci:

  • 2 srednja patlidžana, narezana na centimetar debljine
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice svježeg soka od limuna
  • 2 žlice vinskog octa
  • 1,5 šalica višebojne cherry rajčice
  • 2 mala čilija, sitno sjeckana
  • 1/4 šalice listova svježe metvice, sitno sjeckani, plus još za posluživanje
  • 1/4 šalice grčkog jogurta s niskim udjelom masti
  • 2 žlice mlijeka s niskim udjelom masti

Upute: Zagrijte roštilj. Patlidžane premažite s 3 žlice ulja, a zatim začinite korijanderom i soli. Stavite na roštilj dok ne omekša, 10 do 12 minuta. U međuvremenu, u zdjeli umutite limunov sok, ocat, preostalu žličicu ulja i 1–2 žličice soli; prepolovite rajčicu te stavite čili i mentu. Na veliki tanjur rasporedite patlidžan sa salatom od rajčice. Umutite jogurt i mlijeko te prelijte preko povrća. Po želji pospite listovima metvice.

3. Pečene jabuke s grčkim jogurtom

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 jabuke, prepolovljene
  • 4 grančice timijana
  • 2 žlice vanilin grčkog jogurta

Upute: Zagrijte pećnicu na 220°C. Mali lim za pečenje premažite maslinovim uljem. Stavite unutra izrezane jabuke, pospite timijanom i pržite dok ne omekšaju, oko 15 minuta. Stavite ih u zdjele i prelijte grčkim jogurtom. Na vrhu stavite ostatke soka iz tave.

4. Piletina sa roštilja - souvlaki

Sastojci:

  • pileća prsa bez kostiju
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 žlice korijandara
  • 1/2 žlice sušenog origana
  • sol i papar
  • 1 paket cherry rajčice
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 3 žlice soka od limuna
  • 1/2 glavice salate, nasjeckane
  • 4 luka, tanko narezana
  • 1/2 šalice svježeg kopra, grubo sjeckanog
  • 4 komada kruha
  • grčki jogurt s malo masnoća, za posluživanje
  • 8 štapića za roštilj

Upute: Zagrijte roštilj. U veću zdjelu ubacite piletinu s 1 žlicom ulja, zatim stavite korijander, origano i 1–4 žličice soli i papra. Nabodite ju na štapiće. Stavite rajčicu i češnjak na veliki komad folije. Začinite s 1 žicom ulja i pospite 1–4 žličice soli i papra. Preklopite i složite foliju tako da formirate vrećicu. Stavite vrećicu i ražnjiće na roštilj i pecite, povremeno miješajući foliju i okrećući ražnjiće, sve dok se piletina ne skuha, 8-10 minuta. Neposredno prije uklanjanja s roštilja, piletinu premažite sokom od 1 žlice limuna. U međuvremenu u veliku zdjelu ubacite salatu, mladi luk i kopar s preostalim sokom od 2 žlice limuna i žličicom ulja, plus dodajte malo soli i papra. Možete ispeći i kruh na roštilju, oko jedne minute po strani. Po želji pospite kruh jogurtom, kao i piletinu, rajčicu i salatu.

5. Grčki pureći burgeri

Sastojci:

  • pola kile mljevenog purećeg mesa
  • 2 mlada luka, sitno sjeckana
  • 1 češanj češnjaka, sitno sjeckani
  • 1 mala tikvica, ribana
  • 1 bjelanjak
  • 1/4 šalice svježe metvice, narezane
  • 1/2 žlice mljevenog kumina
  • 1/2 žlice sol
  • 1/2 žlice papra
  • 2 žlice maslinovog ulja

Serviranje:

  • 1 rajčica, nasjeckana
  • 1/4 slatkog luka, sjeckanog
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 30 grama feta sira
  • zelena salata
  • peciva za burgere

Upute: Mljevenu puretinu, orahe, češnjak, tikvice, bjelanjak, mentu, mljeveni kumin, sol i papar zajedno pomiješajte. Oblikujte u četiri pljeskavice debljine jednog centimetra. Pecite u tavi na maslinovom ulju na srednjoj vatri. Dok se hamburger peče, umiješajte rajčicu, slatki luk, maslinovo ulje i feta sir koji služi kao umak. Poslužite pljeskavice na burger pecivima sa zelenom salatom i rajčicom i fetom.

6. Pileći ražnjići na žaru

Sastojci:

  • 1/4 šalice mljevene paprike
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 žlice meda
  • 560 grama pilećih prsa bez kosti, tanko narezana
  • 425 grama slanutka, isprati i ocijediti
  • 1 šalica kuhanog bulgura
  • 3/4 šalice sitno sjeckanog svježeg peršina

Upute: U velikoj zdjeli umutite mljevenu papriku paprike s maslinovim uljem i medom; odložite pola smjese za posluživanje. Preostaloj smjesi dodajte pileća prsa i nabodite ih na štapiće za roštilj. Pecite na srednje jakoj vatri oko šest minuta. Skuhajte slanutak i pomiješajte ga s bulgurom, peršinom i 1–2 žličice soli. Piletinu poslužite s prilogom od slanutka i bulgura zajedno s umakom od mljevene paprike.

7. Škampi pečeni u foliji

Sastojci:

  • Oguljeni škampi (njih 16-20)
  • 1 žličica začina po želji
  • 2 kukuruza
  • 1 jalapeño papričica, tanko narezana
  • 1 šalica svijetlog piva
  • 2 žlice svježeg soka od limuna

Upute: Zagrijte roštilj. U veliku zdjelu ubacite škampe sa začinima. Odvojite četiri komada folije i složite ih na 2 papira za pečenje. Izrežite svaki kukuruz na 6 komada. Kukuruz i jalapeño podijelite na listove folije, a zatim stavite škampe. Lagano podignite rubove folije i dodajte 1/4 šalice piva i 1/2 žlice limunovog soka u svaku foliju. Pokrijte drugom polovicom folije, preklopite je preko rubova i stavite da se peče pokriveno oko 10 minuta. Prenesite pakete na 4 tanjura. Da biste poslužili jelo, pomoću škara ili noža, izrežite 'X' u sredini svake folije i presavijte svaki trokut natrag.

8. Pržena kobasica s kupusom i Pink lady jabukama

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 6 pari talijanskih kobasica (ukupno oko 1,5 kilograma)
  • 2 Pink lady jabuke, prepolovljene
  • 1/2 crvenog luka, narezanog
  • Crveni kupus, pola glavice, izrezati na kriške debljine pola cm
  • prstohvat soli
  • svježe mljeveni crni papar
  • 1 čaša jabukovače (apple cider)
  • 2 žlice svježeg jabučnog octa 

Upute: U velikoj tavi od lijevanog željeza zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte kobasicu i pecite, povremeno okrećući do zlatno smeđe boje, 6-8 minuta; pa stavite u tanjur. Smanjite toplinu i dodajte jabuke, prerezane i okrenute prema dolje. Nasjeckajte luk i kupus i stavite oko jabuka. Začinite solju i paprom. Kuhajte, povremeno miješajući luk, dok jabuke ne dobiju zlatno smeđu boju, 3-4 minute. Okrenite jabuke. Vratite kobasice u tavu među povrće. Dodajte jabukovaču i ocat. Povremeno polijevajte i okrećite kobasice, sve dok ne budu kuhane, a jabuke ne omekšaju, 18-20 minuta.

9. Marinirana piletina s lukom

Sastojci:

  • 1/2 šalice običnog jogurta
  • 2 češnja češnjaka, mljevenog
  • 1 žlica ribanog svježeg đumbira
  • 1 žličica garam masala mješavine začina 
  • 1 žličica kurkume
  • 2 žlice limunove korice, plus 2 žlice limunovog soka
  • prstohvat soli i papra
  • pileća prsa bez kostiju, izrezana na komade
  • ulje za rešetke roštilja
  • 1 crveni luk srednje veličine, izrezati i prepoloviti ga na pola
  • 4 komada tortilje
  • Umak od krastavca i jogurta s korijanderom

Upute: U zdjeli pomiješajte jogurt, češnjak, đumbir, garam masalu, kurkumu, limunovu koricu i sok, i 1/2 žličice soli i papra. Dodajte piletinu i promiješajte da se sve sjedini. Ostavite da se marinira 15 minuta. Zagrijte roštilj. Kada se zagrije lagano nauljite rešetke. Stavite piletinu i luk na šest velikih ražnjića. Roštiljajte i povremeno okrećite, dok se piletina i luk ne ispeku, 8 do 10 minuta. Pecite tortilje dok lagano ne porumene, oko jedne minute po strani. Uz to poslužite umak od krastavaca i korijandera s jogurtom.

10. Avokado na žaru s Feta Tahini umakom

Sastojci:

  • 3 velika svježa avokada
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice svježeg limunovog soka
  • Sol

Za umak:

  • 1/4 šalice feta sira, drobljenog (37 grama)
  • 1,5 žlice Tahinija (paste od sezama)
  • 4 žlice soka od svježeg limuna
  • 1/2 - 1 žlice pileće juhe s reduciranim natrijem (ovisno o tome koliko gust umak volite)
  • 1 žličica meda
  • Prstohvat soli

Upute: Zagrijte roštilj na srednje jakoj vatri. Izrežite avokado na pola i uklonite sjemenke. Ogulite češanj češnjaka i odrežite vrh. Utrljajte izrezani dio češnjaka po cijeloj odrezanoj strani avokada. Pomiješajte maslinovo ulje i limunov sok u maloj posudi i premažite avokado. Pospite solju. Stavite izrezanu stranu avokada dolje na rešetku i pecite otprilike 5-6 minuta.
Stavite fetu u malu zdjelu i zagrijavajte dok ne omekša, otprilike 10-15 sekundi. Zatim upotrijebite mali procesor za hranu i sve sastojke za umak pomiješajte i miksajte sve dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Začinite po ukusu solju. Umak stavite na avokado, iscijedite svježi limunov sok (neobavezno) i uživajte u jelu, piše Prevention

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare