To je to što me zanima!

Recepti za odličan roštilj: Leskovački uštipci, mazalice, mini burgeri, sočni odresci...

Pripremite se za sezonu grillanja: Donosimo nekoliko ideja za mesni obrok s roštilja upotpunjen povrćem koje ste dodali na žar, ili na brzinu usput pripremili
Vidi originalni članak

Ako ste ljubitelj mesa s roštilja, vjerojatno imate vlastite tajne koje pomažu u tome da meso na kraju bude sočnije i ukusnije, no malo je onih koji se odvaže pripremiti nešto posebno. Kombinacija mesa i povrća pečenog na roštilju odličan je način da 'zaokružite' obrok bez dodatnih radova u kuhinji, a uz malo mašte obroci zaista mogu biti vrlo zanimljivi.

POGLEDAJTE IDEJU: Roštiljanje na vodi

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Donosimo nekoliko prijedloga, koje možete i sami modificirati: 

Mesne lađice

Sastojci: 

  • 300 g mljevene junetine ili ovčetine, 
  • 50 g luka, jaje, 
  • 15 g suhoga kruha, 
  • sol, papar, 
  • 8 malih tikvica

Priprema:

Stavite meso u dublju zdjelu pa dodajte nasjeckani luk, jaje i kruh koji ste prethodno namočili u 50 ml vode te ocijedili. Začinite, izmiješajte i stavite u hladnjak.

Tikvice kuhajte pet minuta. Prepolovite ih po dužini, izdubite i napunite mesnom smjesom. Pecite u foliji oko 20 minuta.

ISKORISTITE TOPLE DANE Imamo korisne savjete za pripremu burger partyja o kojem će poslije svi pričati

Miniburgeri s vrhnjem

Sastojci: 

  • 200 g mljevene junetine, 
  • 200 g mljevene svinjetine, 
  • mala hambi peciva, 
  • majoneza, 
  • vrhnje, 
  • kiseli krastavci, 
  • zelena salata,
  •  sol, papar, 
  • kurkuma

Priprema:

Mljeveno meso začinite solju, paprom i kurkumom te oblikujte u loptice. Lagano ih pritisnite i oblikujte pljeskavice pa ispecite na roštilju.

Pomiješajte majonezu, vrhnje i sitno narezane kisele krastavce. Namažite na peciva, dodajte salatu, meso i poklopite.

Mediteranska salata s piletinom

Sastojci:  

  • 2 žlice maslinova ulja, 
  • 750 g piletine, 
  • 2 režnja češnjaka, 
  • 1/2 žličice soli, žličica papra, 
  • 2 žlice svježega nasjeckanog origana, 
  • rajčice, 
  • zelena salata, 
  • krutoni,
  • krastavac

Priprema:

Narezanu piletinu, češnjak, sol i papar pomiješajte u zdjeli pa tako začinjenu piletinu ostavite u hladnjaku najmanje tri sata. Zagrijte roštilj na srednje visoku temperaturu pa nauljite rešetku. 

Pecite piletinu na roštilju uz povremeno okretanje. Nasjeckajte povrće i pomiješajte s mesom. Pospite svježim origanom, dodajte krutone i poslužite. 

Mazalice

Sastojci: 

  • 2 lepinje, 
  • 250 g juneće lopatice, 
  • 200 g mljevene juneće vratine, 
  • sol, papar, 
  • 2 žličice ljute mljevene paprike, 
  • žličica slatke mljevene paprike, 
  • 30 ml mineralne vode 

Priprema:

Meso sameljite, posolite pa dodajte papar, mineralnu vodu te ljutu i slatku mljevenu papriku. Poklopite i ostavite na hladnom dva sata. Lepinje narežite na kriške i premažite mesnom smjesom.

Pecite premazanom stranom prema dolje na zagrijanom roštilju oko tri minute. Okrenite i pecite još dvije minute.

MLJAC, MLJAC! Recepti za top priloge uz grill: Povrće narežite na trakice pa marinirajte i dodajte u salatu

Odresci sa šalšom

Sastojci: 

  • krastavac, 
  • rajčica,
  • ljubičasti luk, 
  • 1/2 paprike, 
  • 4 nemasna goveđa odreska (svaki po 150 g), 
  • 2 žlice mljevene čili papričice,
  • 1/2 žličice sušene majčine dušice, 
  • 1/4 žličice kajenske paprike, 
  • ulje

Priprema:

Pomiješajte narezani krastavac, luk, papriku nasjeckanu na kockice i rajčicu. Posebno pomiješajte ulje, čili, majčinu dušicu i kajensku papriku.

Polovicu dodajte povrću, a ostalo sačuvajte. Pirjajte povrće na laganoj vatri. Odreske s obiju strana premažite preostalom marinadom. Pecite na izravnoj vatri, okrenite te pecite od četiri do šest minuta često premazujući. Poslužite sa šalšom.

Leskovački uštipci

Sastojci: 

  • 400 g mljevene junetine, 
  • 50 g slanine, 
  • sol, papar, 
  • 10 dag sira, 
  • 3 češnja češnjaka, 
  • žličica mljevene ljute paprike

Priprema:

Sir i slaninu narežite na što sitnije kockice. Pomiješajte ih s mesom pa začinite solju, paprom i mljevenom paprikom. Dodajte usitnjeni češnjak. Ostavite da odstoji pola sata te oblikujte uštipke. Pecite ih na roštilju dok ne dobiju boju. 
 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • ,.youtube. 04.06.2023.

    ma bolji su kolaci od ovog

Komentiraj...
Vidi sve komentare