To je to što me zanima!

Rekord 2021.: Trešnje u Japanu procvjetale ranije nego ikad

U Japanu je to tradicionalni glasnik proljeća, a ove godine su trešnje nego ikad. Tu su pojavu prije 1200 godina počeli bilježiti kroničari carskog dvora
Vidi originalni članak

Sezona 2021. u gradu Kyotu dosegnula je vrhunac 26. ožujka, prema podacima koje je objavilo Sveučilište Osaka. Sve ranija cvatnja trešanja proteklih desetljeća vjerojatno je posljedica klimatskih promjena, kažu znanstvenici. 

POGLEDAJTE VIDEO:
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U Kyotu se cvatnja trešanja bilježi od 812. godine kada je o tome evidenciju počeo voditi carski dvor. 

Grad je ove godine neuobičajeno rano ušao u proljeće. Prethodni rekord bio je 1409. godine, kada je vrhunac cvatnje bio 27. ožujka.

Trešnjin cvat, "sakura" na japanskom, traje tek nekoliko dana, no ta pojava izuzetno je važna ekonomski i kulturološki. Prijatelji i obitelji okupljaju se u toj prigodi i snimaju zajedničke fotografije.

Evidencija o cvatnji u Japanu ima posebnu vrijednost jer seže tako daleko u prošlost. 

"U Kyotu tradicija festivala trešnjina cvata seže u 9. stoljeće i omogućuje praćenje klimatskih promjena te pokazuje lokalno porast temperature što se povezuje s globalnim zatopljenjem i urbanizacijom", navodi se u znanstvenom časopisu  Biological Conservation.

Yasuyuki Aono, znanstvenik sa sveučilišta u prefekturi Osake, istraživao je podatke sve do 812. godine. 

"Istraživao sam i prikupio fenološke podatke o vrhuncu cvatnje trešnjina drveta (Prunus jamasakura) iz brojnih dnevnika i kronika koje su vodili carevi, aristokrati, guverneri i svećenici u povijesti Kyota", napisao je znanstvenik.

Fenologija je znanost o pojavnim oblicima životinja i biljaka koji su uvjetovani godišnjim dobima. 

Otprilike od 1800. godine podaci upućuju na to da se vrhunac cvatnje trešanja u Kyotu postupno pomicao sa sredine travnja prema početku mjeseca. 

Pomicanje sezone cvatnje trešanja pozorno prate znanstvenici u suradnji s Japanskom meteorološkom agencijom. 

Ove godine, sezona cvatnje počela je u Hirošimi 11. ožujka, osam dana ranije nego što je bio prethodni rekord zabilježen 2004. godine, navodi Japan Forward. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Franco 02.04.2021.

    Lijepe su ove cure na slikama ☺

  • nap 01.04.2021.

    Prelijepo ovozavam proljece🌞

  • Nicehash 01.04.2021.

    "2021. Trešnje u Japanu", reko opet potresi...

Komentiraj...
Vidi sve komentare