To je to što me zanima!

Revolucionarno: Prohodali su, a nisu mogli hodati godinama

Elektrode su zadužene za aktiviranje signala u mozgu odgovornih za hodanje. Znanstvenici smatraju kako su elektrode, odnosno ti signali, potaknuli rast novih živčanih veza u leđnoj moždini
Vidi originalni članak

Trojica paraplegičara Sebastian Tobler, Gert-Jan Oskam i David Mzee osjećaju se kao da su ponovno rođeni nakon što su im znanstvenici iz Instituta za tehnologiju u Laussanu u Švicarskoj ugradili elektrode u kralježnicu te su ponovno počeli hodati.

Elektrode su zadužene za aktiviranje signala u mozgu odgovornih za hodanje. Znanstvenici smatraju kako su elektrode, odnosno ti signali, potaknuli rast novih živčanih veza u leđnoj moždini. Ova trojica pacijenata mogla su hodati i kada su elektrode isključene, prešli su kilometar bez umaranja.

Zbog toga što sudionici studije nisu imali zamor nogu, mogli su sudjelovati u dugotrajnim treninzima. Kao rezultat toga, njihov mozak je imao više vremena da 'reorganizira živčana vlakna', prenosi Daily Mail.

PRIRUČNIK IZ 1899. Stare bizarne metode liječenja: Otrovom, kokainom, pijavicama

Sva trojica su uključena u kliničku studiju, a nakon rehabilitacije hodaju samostalnu uz malu pomoć hodalica za koje se pridržavaju.

- Točan vremenski raspored i mjesto električne stimulacije ključni su za pacijentovu sposobnost da proizvede namjeru pokreta. Ciljana stimulacija mora biti precizna kao švicarski sat - rekao je suvoditelj ovog revolucionarnog projekta prof. Grégoire Courtine.

Dodao je kako je stavljanje elektroda na različite točke u kralješcima omogućilo ciljanje različitih skupina mišića u nogama.

- Naši nalazi temelje se na dubokom razumijevanju temeljnih mehanizama koje smo stekli kroz godine istraživanja na životinjama. Tako smo mogli oponašati u stvarnom vremenu kako mozak prirodno aktivira kralježnicu - pojasnio je profesor Courtine.

MOĆNI SAVEZNICI Napravite kod kuće pripravke koji pomažu u borbi protiv raka

Kaže da je dobrovoljna kontrola nad nogama kod pacijenata uveliko poboljšana nakon pet mjeseci treninga.

- Osjećam da sam napredovao u nekim pokretima. Radujem se onomu što će mi donijeti svaki novi dan, naredna godina, narednih 10 godina - kaže Sebastian Tobler koji je ostao paraliziran od struka na niže prije pet godina nakon biciklističke nesreće.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare