To je to što me zanima!

‘Rođaci’ poriluk i vlasac svako jelo mogu pretvoriti u deliciju

Poriluk je odličan izvor željeza, folne kiseline i brojnih minerala. Liječnici ga preporučuju jer snizuje krvni tlak, pomaže pri iskašljavanju, jača imunitet
Vidi originalni članak

Poriluk, omiljeno jelo zloglasnoga rimskog cara Nerona, idealna je zamjena za luk jer ima mnogo blaži miris i okus. Može se kuhati, peći, pohati ili jesti sirov u salatama, no najčešće se pirja sa slaninom, šunkom i jajima ili se kombinira s krumpirom i vrhnjem u varivu. Njegov zeleni dio ima nekoliko puta više vitamina nego bijeli, a cijeli poriluk odličan je izvor željeza, folne kiseline i brojnih minerala. Liječnici ga preporučuju jer snizuje krvni tlak, pomaže pri iskašljavanju, jača imunitet, pročišćava organizam te potiče probavu. 

Najmanje vrijednih sastojaka izgubit će ako ga se pri kuhanju stavi u kipuću vodu.Njegov srodnik vlasac, također prirodni antibiotik, mirisom podsjeća na češnjak, ali mu je okus puno blaži. Nježnom aromom može “podignuti” svako jelo, pa je nasjeckan idealan dodatak salatama, svježim sirevima, sendvičima, umacima, juhama, varivima, a i pire od krumpira s vlascem će dobiti potpuno nov i svjež okus.

Ako ga se kuha, najbolje ga je dodati na kraju pripreme zato što vrlo brzo izgubi aromu. Vlasac sadrži vitamine A i C te željezo i kalcij, a njegovi prekrasni ružičasti cvjetovi, osim u buketima, upotrebljavaju se za dekoraciju jela. 

Omlet sa sirom i svježim vlascem

Sastojci: 2 jaja, žličica nasjeckanog vlasca, 20 g maslaca, 50 g maslaca, sir, vegeta, sol, papar.

Jaja utucite pjenjačom pa dodajte žličicu sjeckanog vlasca te malo vegete, soli i papra. U tavi zagrijte maslac te je prelijte mješavinom jaja i začina. Okrećite je tako da mješavina prekrije dno. Kad su jaja uz rub tvrda, a središte mekano, ravnomjerno ih pospite ribanim sirom. Sve pecite 30-ak sekundi pa preklopite rub omleta tako da prekrijete trećinu površine.

Restani krumpir s porilukom

Sastojci: 5 većih krumpira, 3 srednja poriluka, malo maslinova ulja, žličica vegete, sol, papar, ostali začini prema želji, parmezan.

Krumpire narezane na ploške skuhajte u posoljenoj vodi. U međuvremenu očistite i narežite poriluk te ga pirjajte na malo maslinova ulja dok ne postane mekan. Skuhani krumpir stavite na propirjani poriluk i okrenite nekoliko puta na jakoj vatri. Sve stavite u zdjelu, posolite i popaprite pa dodajte naribani parmezan i malo peršina. 

Riža s porilukom i slaninom

Sastojci: 300 g riže, 30 g suhe slanine, 2 žlice ulja, 500 g poriluka, žlica koncentrata rajčice.

Očistite poriluk, operite i narežite na komadiće. Na ulju ispecite nasjeckanu slaninu, dodajte narezani poriluk, izmiješajte i nakratko pirjajte. Zatim dodajte malo vode i dalje pirjajte dok poriluk sasvim ne omekša. Nakon toga umiješajte rižu, koncentrat rajčice, malo posolite pa dodajte vruće vode ili juhe. Kuhajte dok riža ne bude gotova pa je pospite nasjeckanim peršinom i naribanim parmezanom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare