Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

‘Rođaci’ poriluk i vlasac svako jelo mogu pretvoriti u deliciju

‘Rođaci’ poriluk i vlasac svako jelo mogu pretvoriti u deliciju
1

Poriluk je odličan izvor željeza, folne kiseline i brojnih minerala. Liječnici ga preporučuju jer snizuje krvni tlak, pomaže pri iskašljavanju, jača imunitet

VIDEO

Poriluk, omiljeno jelo zloglasnoga rimskog cara Nerona, idealna je zamjena za luk jer ima mnogo blaži miris i okus. Može se kuhati, peći, pohati ili jesti sirov u salatama, no najčešće se pirja sa slaninom, šunkom i jajima ili se kombinira s krumpirom i vrhnjem u varivu. Njegov zeleni dio ima nekoliko puta više vitamina nego bijeli, a cijeli poriluk odličan je izvor željeza, folne kiseline i brojnih minerala. Liječnici ga preporučuju jer snizuje krvni tlak, pomaže pri iskašljavanju, jača imunitet, pročišćava organizam te potiče probavu. 

Najmanje vrijednih sastojaka izgubit će ako ga se pri kuhanju stavi u kipuću vodu.Njegov srodnik vlasac, također prirodni antibiotik, mirisom podsjeća na češnjak, ali mu je okus puno blaži. Nježnom aromom može “podignuti” svako jelo, pa je nasjeckan idealan dodatak salatama, svježim sirevima, sendvičima, umacima, juhama, varivima, a i pire od krumpira s vlascem će dobiti potpuno nov i svjež okus.

Ako ga se kuha, najbolje ga je dodati na kraju pripreme zato što vrlo brzo izgubi aromu. Vlasac sadrži vitamine A i C te željezo i kalcij, a njegovi prekrasni ružičasti cvjetovi, osim u buketima, upotrebljavaju se za dekoraciju jela. 

Omlet sa sirom i svježim vlascem

Sastojci: 2 jaja, žličica nasjeckanog vlasca, 20 g maslaca, 50 g maslaca, sir, vegeta, sol, papar.

Jaja utucite pjenjačom pa dodajte žličicu sjeckanog vlasca te malo vegete, soli i papra. U tavi zagrijte maslac te je prelijte mješavinom jaja i začina. Okrećite je tako da mješavina prekrije dno. Kad su jaja uz rub tvrda, a središte mekano, ravnomjerno ih pospite ribanim sirom. Sve pecite 30-ak sekundi pa preklopite rub omleta tako da prekrijete trećinu površine.

Restani krumpir s porilukom

Sastojci: 5 većih krumpira, 3 srednja poriluka, malo maslinova ulja, žličica vegete, sol, papar, ostali začini prema želji, parmezan.

Krumpire narezane na ploške skuhajte u posoljenoj vodi. U međuvremenu očistite i narežite poriluk te ga pirjajte na malo maslinova ulja dok ne postane mekan. Skuhani krumpir stavite na propirjani poriluk i okrenite nekoliko puta na jakoj vatri. Sve stavite u zdjelu, posolite i popaprite pa dodajte naribani parmezan i malo peršina. 

Riža s porilukom i slaninom

Sastojci: 300 g riže, 30 g suhe slanine, 2 žlice ulja, 500 g poriluka, žlica koncentrata rajčice.

Očistite poriluk, operite i narežite na komadiće. Na ulju ispecite nasjeckanu slaninu, dodajte narezani poriluk, izmiješajte i nakratko pirjajte. Zatim dodajte malo vode i dalje pirjajte dok poriluk sasvim ne omekša. Nakon toga umiješajte rižu, koncentrat rajčice, malo posolite pa dodajte vruće vode ili juhe. Kuhajte dok riža ne bude gotova pa je pospite nasjeckanim peršinom i naribanim parmezanom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith