To je to što me zanima!

Roditelji koji se malo koriste tehnologijom primjer su djeci

THE ART OF SCREEN TIME Ovisnost o internetu kod neke djece može izazvati agresiju i anksioznost pa je zato važno promatrati djecu kako biste na vrijeme otkrili promjene ponašanja
Vidi originalni članak

Odgajanje djece daleko od ekrana i medija je nepraktično, ako ne i nemoguće, ističe Anya Kamenetz, autorica knjige “The Art of Screen Time: How Your Family Can Balance Digital Media and Real Life”.

 - Nema načina da znamo kakav će utjecaj imati naš izbor pa je najbolje da roditelji dijele informacije, paze na znakove opasnosti i oslanjaju se na trajne vrijednosti - navodi autorica pa dodaje da je dobra ideja raditi samo tri stvari kako biste uočili problem. Prvo, pratite ima li tehnologija štetnog učinka na djecu.  

KNJIGA DANA Tajna ljepote i zdravlja krije se u hidrataciji i 'beauty sleepu'

 - Držite ih na oku i promatrajte njihove interakcije. Ako primijetite promjene u ponašanju ili izgledu, poput agresije, pretilosti ili problema sa spavanjem, možda se problem krije u tehnologiji - govori autorica. Zatim odredite kako se vi sami osjećate po pitanju medija. Zapitajte se koliko vi vremena provodite pred ekranima, gledate li pri zajedničkoj večeri televiziju ili međusobno razgovarate i odvajate li vrijeme za zajedničke aktivnosti koje ne uključuju tehnologiju? Naposljetku, smanjite vrijeme koje provodite pred ekranima. 

KNJIGA DANA Šest navika uz koje ćete se zauvijek riješiti nereda u kući

 - Želite li da dijete provodi manje vremena koristeći tehnologiju, dajte mu primjer vlastitim ponašanjem - ističe. Autorica donosi i svoju perspektivu u kojoj su neka djeca maslačci, a neka orhideje. Maslačci su otporni i mogu provesti vrijeme ispred ekrana bez posljedica, dok su orhideje krhke pa bi pretjerivanje moglo dovesti do ozbiljnih posljedica. Ovisnost o internetu potencijalno je opasna. Iako rijetko dovodi do pretjerane agresivnosti, kod neke djece može dovesti do većeg straha i anksioznosti, kao i smanjene osjetljivosti na patnju drugih. 

- Uživajte pred ekranima, no ne pretjerano, a u to uključite i druge ljude - savjetuje autorica.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • bob_vox 29.07.2018.

    Što znači malo se koristiti tehnologijom? Jedno su debosi koji bulje u mobitel zbog instagrama ili neke društvene mreže po cijele dane, a drugo ljudi koji rade na računalu jer moraju. Zar da mi dijete bude u današnje vrijeme informatički zaostalo? No way.

  • 27.07.2018.

    Velika većina nas radi pogrešno...kod mene jedno lap top,drugo mob,treće tablet a mi zadovoljni mirna deca...to je sasvim pogrešno,i teško se sad izboriti sa tim problemom...Mali 7god,trebao da vidi zub,stavio na yuotube,gledao uplašio se i sad neće zubaru...a kakvih sve primera ima...samo napolje i da udaraju loptu tako treba,i da uče...

  • PraznaSlama_1 27.07.2018.

    A mozda da ih odmalena roditelji nauce citati knjige i baviti se aktivnostima umjesto buljit u ekran nebi ni bilo pretilosti ni agresivnosti. Ali jasno, kad su i roditelji isti takvi retardi koji bulje u ekran kakve navike mogu usvojiti djeca?

Komentiraj...
Vidi sve komentare