To je to što me zanima!

Romantična ljubav nije osjećaj već nagon, tvrde znanstvenici

Mozak ne razlikuje ljubav od mržnje, a muškarci i žene posve isto doživljavaju seks, tvrde brojni znanstvenici koji ljubav vidi kao nagon za reprodukciju i razmnožavanje
Vidi originalni članak

Umjesto da je se svrstava u kategoriju osjećaja poput tuge, ljutnje ili iznenađenja, ljubav bi trebalo izdvojiti na zasebnu razinu. Evolucijska biologinja Helen Fisher zaključila je da je romantična ljubav nagon koji potiče reprodukciju i zbližavanje. Taj “nagon” stoga možemo nazvati evolucijskom pogonskom silom, po čemu se ne razlikuje mnogo od gladi, žeđi ili seksualne želje, tvrdi američka psihologinja Kayt Sukel, autorica knjige “Prljave misli: Kako mozak utječe na ljubav, seks i veze”. Pozivajući se na neuroznanstvena istraživanja, Sukel je u priručniku opovrgnula mnoge stereotipe, primjerice da muškarci uglavnom žele seks, a žene osjećajnu povezanost.

- Ne postoji puno razlika između načina na koji ženski i muški mozak percipiraju romantičnu ljubav. Osim toga, dokazano je da se žene i muškarci seksaju iz posve istih pobuda - objašnjava. Mozak na seksualne prizore reagira dva, tri puta snažnije nego na bilo koje druge, utvrdili su znanstvenici s Instituta Kinsey. 

- I ženski mozak na seksi vizualne podražaje ‘zatreperi’ poput božićnog drvca - ističe Sukel. 

Preljub je u genima?

Iako nas genske predispozicije čine sklonijima određenim ponašanjima, ipak je mozak taj koji odlučuje, komentirala je dr. Sukel stereotip kako su muškarci “genski programirani” za varanje.

Ljubav i mržnja su bliske

Izreka “Tanka je linija između ljubavi i mržnje” prilično je točna. Profesor neuroestetike Semir Zeki utvrdio je da ljubav i mržnja djelomično aktiviraju ista područja mozga. Zaključio je da je to možda jer su neki ljudi skloni mrziti bivše partnere, navodi Sukel.  

Idi na 24sata

Komentari 2

  • CrNa LaLa_1 29.01.2012.

    ..meni je slabo od ovih znanstvenika koji se toliko trude definirat ljubav.. nikad neće smislit dovoljno dobru definiciju za ljubav, jer postoje neke stvari na ovom svijetu koje čovjek nikad do kraja neće moći objasnit.. za ljubav se ne može napisat kemijska formula, Ljubav je nešto čudesno, nešto što se osjeća..a ne nešto što možemo objasnit riječima..!!

  • miladraga 27.01.2012.

    Točno, mržnja nije suprotnost ljubavi, jer je previše jak osjećaj. Suprotnost ljubavi je ravnodušnost!

Komentiraj...
Vidi sve komentare