To je to što me zanima!

Romska kuhinja - ljutkasta jela vrlo bogata mesom i povrćem

Restoran su Vesna i Braco otvorili prije tri mjeseca, a pokojni Željko Malnar znao je reći da su jela nekih restorana tek sluga Vesninoj kuhinji - sve je spravljeno na domaći način
Vidi originalni članak

Romska kuhinja kod Brace i Vesne jedno je od onih mjesta na koja se poželite vratiti zbog ukusne hrane - savršeno hrskavog bureka, japrak sarmica ili sataraša, sve od reda spravljeno na domaći način, ali i vrlo srdačnih domaćina. Kuhinju Vesne Hasanović obožavao je i pokojni Željko Malnar, dok danas u restoran na samoj Slavonskoj kod HRT-a pristižu mnoge slavne “face”.

Navrati i gradonačelnik Milan Bandić koji Vesnin ručno motani burek prepozna među tisućama drugih. I suprug Sead, poznatiji kao Braco iz Malnarove “Noćne more”, ali i sin te unuci obožavaju njezinu kuhinju. Vesnu je kuhati naučila svekrva, a kaže i da joj je oduvijek bila želja otvoriti restoran. Kao što kuhinju imaju i sve manjine u Hrvatskoj, kaže, zašto ne bi i Romi.

Romska je kuhinja, nastavlja Vesna, izrazito bogata mesom, pa Vesna u sve stavlja barem par komadića mesa poput teletine ili janjetine, a gotovo da i ne koristi svinjetinu. Janjetina se stavlja u turli tavu ili se priprema ispod sača. Kod nje se mogu kušati i originalne japrak sarmice od vinove loze ili blitve, izvrstan sataraš i punjena teletina na ciganski način, te sogan dolma ili ciganski gulaš od junetine. Kod nje se može kušati i domaći kruh koji je godinama - usavršavala.

Vesna nam je otkrila i da obožava čorbu od špinata s janjetinom, fileke koje posebno voli spremati na razne načine, pohane ili pak burek s filekima, ali te romske specijalitete zasad pripravlja sebi, kad ih se zaželi.

- Neki naši specijaliteti su drugačiji, primjerice poriluk se pravi s faširancima na gusto, ne kao varivo, pa janjeće iznutrice ili kukurike peku se na roštilju ili pak gravče na tavče koje se zapeče s mesnim ćufticama. Na velikim romskim gozbama obavezan je roštilj na kojem se okrenu, osim ćevapa i pljeskavica te vratine od svinjetine, i suđukice - govori nam Vesna koja je puna znanja da bi mogla napisati i kuharicu. No kaže kako o tome sad ne razmišlja. 

- Jako volim Anu Ugrković i često sam je gledala kako kuha. Kuha jednostavno, kao i ja. Nekad si zapišem recept pa pokušam to napraviti - kaže Vesna. 

Zeljanica 

Sastojci: 450 g brašna, voda po potrebi, sol, 1/2 dl ulja; za nadjev: 1/2 kg svježeg špinata (ili blitve), sol, jedan svježi sir od kumica na placu

Priprema: Tijesto umijesite i razvucite jako tanko. Za nadjev špinat prvo kratko blanširajte, pa kad se ohladi pomiješajte sa sirom i solju. Napunite njime tijesto, zarolajte u tanku štrucu, pa savijte u tepsiju. Pecite u pećnici oko 35 minuta na 200°C. 

Mesni sataraš

Sastojci: luk, 2 crvene rog paprike, patliđan, 400 g mljevena mesa (može i piletina i teletina), 3 veća krumpira 

Priprema: Popirjati luk, baciti na njega patliđan narezan na kockice te papriku narezanu uzduž, na deblje kriške. Nakon toga dodati meso na kockice pa pirjati još 40 minuta. Poslužiti s pire krumpirom.

Zapečeno povrće

Sastojci: 2 rajčice, 1 tikvica, 1 patlidžan, kiselo vrhnje, mljevena teletina, pola šalice riže

Priprema: Mljeveno meso pomiješajte sa sitno sjeckanim lukom i rižom. Tikvicu prerežite na tri dijela i izdubite svaki dio pa napunite mesom. Patližan ogulite i također prerežite te punite. Rajčicu izdubite i napinite. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata, pa kad je pri kraju premažite s vrhnjem i zapecite još 10 minuta.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • 12.04.2019.

    Recepti su sjajni, što ne mogu reći i za komentare. Ja ne mogu da verujem da ljudi koriste svaku priliku i da iz ljubomore blate nas Rome, zašto je dragi moji potrebno da sa tolikom dozom mržnje komentarišete. Dobro je dok nas optužujete da krademo kokoš, jaja i janje....dok Vi svi uništavate zemlju u kojoj živite, dok se pljačka narod i državna blaga......govor mržnje nije model da se bolje živi i taj prezir koji imate prema nekom narodu, nije to baš za povaliti. Žalim Vas zbog nedostaka ljudskog i glupih komentara, toliko.

  • magija 1 03.06.2016.

    Romi ne moraju biti siromašni, lopovi i varalice.

  • Liverpool_YNWA 01.06.2016.

    joj obožavam fileke.

Komentiraj...
Vidi sve komentare