Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Romska kuhinja - ljutkasta jela vrlo bogata mesom i povrćem

Restoran su Vesna i Braco otvorili prije tri mjeseca, a pokojni Željko Malnar znao je reći da su jela nekih restorana tek sluga Vesninoj kuhinji - sve je spravljeno na domaći način

VIDEO

Romska kuhinja kod Brace i Vesne jedno je od onih mjesta na koja se poželite vratiti zbog ukusne hrane - savršeno hrskavog bureka, japrak sarmica ili sataraša, sve od reda spravljeno na domaći način, ali i vrlo srdačnih domaćina. Kuhinju Vesne Hasanović obožavao je i pokojni Željko Malnar, dok danas u restoran na samoj Slavonskoj kod HRT-a pristižu mnoge slavne “face”.

Navrati i gradonačelnik Milan Bandić koji Vesnin ručno motani burek prepozna među tisućama drugih. I suprug Sead, poznatiji kao Braco iz Malnarove “Noćne more”, ali i sin te unuci obožavaju njezinu kuhinju. Vesnu je kuhati naučila svekrva, a kaže i da joj je oduvijek bila želja otvoriti restoran. Kao što kuhinju imaju i sve manjine u Hrvatskoj, kaže, zašto ne bi i Romi.

Romska je kuhinja, nastavlja Vesna, izrazito bogata mesom, pa Vesna u sve stavlja barem par komadića mesa poput teletine ili janjetine, a gotovo da i ne koristi svinjetinu. Janjetina se stavlja u turli tavu ili se priprema ispod sača. Kod nje se mogu kušati i originalne japrak sarmice od vinove loze ili blitve, izvrstan sataraš i punjena teletina na ciganski način, te sogan dolma ili ciganski gulaš od junetine. Kod nje se može kušati i domaći kruh koji je godinama - usavršavala.

romska kuhnja

Vesna nam je otkrila i da obožava čorbu od špinata s janjetinom, fileke koje posebno voli spremati na razne načine, pohane ili pak burek s filekima, ali te romske specijalitete zasad pripravlja sebi, kad ih se zaželi.

- Neki naši specijaliteti su drugačiji, primjerice poriluk se pravi s faširancima na gusto, ne kao varivo, pa janjeće iznutrice ili kukurike peku se na roštilju ili pak gravče na tavče koje se zapeče s mesnim ćufticama. Na velikim romskim gozbama obavezan je roštilj na kojem se okrenu, osim ćevapa i pljeskavica te vratine od svinjetine, i suđukice - govori nam Vesna koja je puna znanja da bi mogla napisati i kuharicu. No kaže kako o tome sad ne razmišlja. 

- Jako volim Anu Ugrković i često sam je gledala kako kuha. Kuha jednostavno, kao i ja. Nekad si zapišem recept pa pokušam to napraviti - kaže Vesna. 

romska kuhnja

Zeljanica 

Sastojci: 450 g brašna, voda po potrebi, sol, 1/2 dl ulja; za nadjev: 1/2 kg svježeg špinata (ili blitve), sol, jedan svježi sir od kumica na placu

Priprema: Tijesto umijesite i razvucite jako tanko. Za nadjev špinat prvo kratko blanširajte, pa kad se ohladi pomiješajte sa sirom i solju. Napunite njime tijesto, zarolajte u tanku štrucu, pa savijte u tepsiju. Pecite u pećnici oko 35 minuta na 200°C. 

romska kuhnja

Mesni sataraš

Sastojci: luk, 2 crvene rog paprike, patliđan, 400 g mljevena mesa (može i piletina i teletina), 3 veća krumpira 

Priprema: Popirjati luk, baciti na njega patliđan narezan na kockice te papriku narezanu uzduž, na deblje kriške. Nakon toga dodati meso na kockice pa pirjati još 40 minuta. Poslužiti s pire krumpirom.

romska kuhnja

Zapečeno povrće

Sastojci: 2 rajčice, 1 tikvica, 1 patlidžan, kiselo vrhnje, mljevena teletina, pola šalice riže

Priprema: Mljeveno meso pomiješajte sa sitno sjeckanim lukom i rižom. Tikvicu prerežite na tri dijela i izdubite svaki dio pa napunite mesom. Patližan ogulite i također prerežite te punite. Rajčicu izdubite i napinite. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata, pa kad je pri kraju premažite s vrhnjem i zapecite još 10 minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje