To je to što me zanima!

Rozacea traži posebnu njegu, evo što treba koristiti za lice

Rozacea je kronična bolest na koži, prepoznatljiva po crvenilu i pretjeranom lučenju žlijezda lojnica te zahtijeva specifičan režim njege koji uključuje formule bez parfema
Vidi originalni članak

- Rozaceja je specifično stanje kože koje se s vremenom može pogoršati, no kako se to ne bi desilo, potrebno je kožu njegovati na pravilan način. Jedan od problema koji vidim kod pacijenata je da kožu ne čiste dovoljno - ističe dermatolog Mark Dahl.

Čistite kožu dva puta na dan i to vrlo nježno. Koristite formule namijenjene čišćenju kože s rozacejom, nikako obične sapune. Aplicirajte teksturu na lice kružnim pokretima i dobro isperite mlakom vodom jer ako nešto ostane na koži, ona će reagirati. Nakon toga osušite lice čistim pamučnim ručnikom.

Koristite kremu koja ima visoki postotak vlage, bez obzira je li vam koža suha ili masna. Hidratacija pomaže koži da sačuva vlagu te ujedno smanji mogućnost iritacije.

- Jedna studija u kojoj su pacijenti s rozacejom koristili hidratantnu kremu na polovici lica pokazala je da je ta strana lica već nakon 15 dana bila u boljem stanju, ugodnija, mekša, s manje upalnih procesa i više ujednačena - otkrio je Dahl. 

Zaštitite kožu od sunca tijekom čitave godine.

- Idealna krema s visokim zaštitnim faktorom za rozaceju sadrži cink oksid, silikon (dimethicone, orcyclomethicone, cyclomethicone) te nema parfema i umjetnih mirisa - predlaže dermatolog.

Izbjegavajte sastojke u kremama kao što su alkohol, glikolna i mliječna kiselina, mentol, sulfati i urea.

- Predlažem teksturu kreme, umjesto losiona, gela ili tonera. Testirajte novu formulu prije nego je stavite na čitavo lice, na malom djelu lica, da vidite kako će koža reagirati. Ako u 72 sata koža ne pokaže reakciju, krema vam odgovara - predlaže Dahl.

Također, nemojte preagresivno tretirati lice, trljati ga i grebati, već nježno brišite čistim pamučnim ručnikom te usput tapkajte.

- Zaboravite razne krpice za piling, spužvice za lice i pilinge. A za izabrati make-up pitajte stručnu osobu, nemojte šminku kupovati na svoju ruku. Ako ćete se pridržavati ovih pravila, koža će vam biti u stanju mirovanja. - zaključuje dermatolog.  

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare