To je to što me zanima!

Rupičasti prijatelj kuhanja daje dušu slanim jelima

Bogat proteinima, kalcijem, fosforom i vitaminom A sir je dostatna zamjena za mlijeko. Neodoljivih okusa, njegova je hranjiva vrijednost puno veća
Vidi originalni članak

Slasna mliječna prerađevina veliku popularnost duguje raznovrsnim okusima, mirisima i hranjivim vrijednostima. Sir je bogat proteinima, kalcijem, fosforom i vitaminom A. U Hrvatskoj se proizvodi oko 30 vrsta autohtonih sireva od kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka. A kultni status među domaćim sirevima imaju Lički škripavac, Ćićski sir, Istarski, Paški, Krčki, Creski, Brački, Lečevički, Dubrovački, Nabiti sir, Kuhani sir, Prgice, Karakačanski sir, Grobnički, svježi kravlji sir, te mnogi drugi koji se rade u domaćinstvima, a još se nisu probili na šire tržište. Povijest sira počela je prije 4000 godina, a danas se diljem svijeta proizvodi oko  2000 različitih vrsta. Švicarska i Francuska proizvode najviše  poznatih sireva, kao što su ementaler, tilsiter, gruyere, camembert, brie, roquefort te mnogi drugi.
Začini mažuran, češnjak i timijan (koji je sličan majčinoj dušici) odlično će se sljubiti s jakim okusom sira.- Poseban, aromatičan okus umaku od sira  dat će žličica meda od kadulje ili ružmarina te nekoliko kapi bijelog vina. Umak poslužite uz goveđi ili teleći odrezak - savjetuje Matija Balent. Tvrdi sirevi, parmezan ili sbrinz, najbolji su za pripremu sirnih juha jer se postepeno tope. Također, uz parmezan, sbrinz upotpunjuje okus tjestenine, rižota ili palente. - Uz pohani sir uobičajeno se poslužuje tartarski umak. Međutim, džem od borovnice ili brusnice pomiješan sa šlagom najbolje će se stopiti s jakom aromom pohanog sira - ističe Matija Balent, član Hrvatske kulinarske reprezentacije.

JUHA "PAVESE" SA SIROM SBRINZ I VLASCEM

Sastojci:120 g maslaca, 4 kriške kruha, 4 jaja, 120 g sbrinza, 12 dl juhe od mesa ili povrća, vlasac, sol, papar 
 
Skuhajte mesnu juhu. Posolite je, popaprite i začinite vlascem. Juhu rasporedite u četiri zdjelice. U tavi zagrijte dio maslaca. Svaku krišku kruha popržite na maslacu s obje strane. Izvadite popržene kriške kruha i stavite ih u tanjur. Ostatak maslaca rastopite i pažljivo razbijte svako jaje da se žumanjak ne razlije. Kad je jaje pečeno, izvadite ga i stavite na krišku kruha. Svaku krišku kruha s pečenim jajetom stavite u zdjelicu s juhom. Pospite s ribanim sbrintzom ili nekim drugim tvrdim sirom. Stavite u pećnicu na laganu temperturu dok se sir ne rastopi. Poslužite vruće.


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare