To je to što me zanima!

S umjetničkim djelima iz muzeja u muzej se sele i kukci štetočine

Muzeje bi uskoro mogle preplaviti crvotočine na sličan način na koji su se u njima nedavno rasprostranile 'srebrne ribice', vrsta primitivnog insekta koja se hrani papirom i kartonom
Vidi originalni članak

Svjetski muzeji koji međusobno posuđuju izložbene eksponate, zajedno s njima 'posuđuju' i kukce štetočine, kazao je njemački stručnjak za njihovo suzbijanje, upozorivši da, u slučaju nepoduzimanja odgovarajućih mjera zaštite, kornjaši koji se hrane drvom mogu oštetiti i muzejske eksponate.

Stephan Biebl, stručnjak za suzbijanje štetočina zamijetio je da svi njemački muzeji 'bore' protiv istih kukaca.

- Posuđivanjem umjetničkih djela oni se sele od muzeja do muzeja. Ne nalaze se nužno u ili na umjetničkom eksponatu, nego u ambalaži i u sanducima te kutijama za transport - pojasnio je Biebl.

Kao primjer najezde štetočina navodi jednu njemačku trgovinu alatima koju je nedavno preplavila azijska strizibuba (Anoplophora glabripennis) pronađena u kartonskim kutijama.

KAKO SU SAMO DOSADNE! Napravite domaće trake na koje će se loviti muhe: Sve što vam treba su vazelin i post-it papirić

Kaže da bi i muzeje uskoro mogle preplaviti crvotočine na sličan način na koji su se u njima nedavno rasprostranile 'srebrne ribice', vrsta primitivnog insekta koja se hrani papirom i kartonom.

- Posljednje dvije, tri godine u njemačkim ih je muzejima sve više - kaže Biebl te dodaje da je već vidio uništena umjetnička djela ili papirnatu arhivsku građu koju su u kratkome vremenu uništili razni kukci.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare