To je to što me zanima!

Sačuvajte dobar vid: Pomoći će borovnice, ogrozd, med i papar

Mango je voće prepuno s vitaminima, pogotovo s A vitaminom koji je neophodan za dobar vid, pa ga jedite što više možete - a osim na vid djeluje i na smanjenje bolova u očima kod naprezanja očiju
Vidi originalni članak

Premda vid ima tendenciju slabljenja s godinama, ni mladi ljudi nisu imuni na loš vid koji uz godine uzrokuju i mnogi drugi čimbenici - kao npr. nezdrava prehrana siromašna s vitaminima i mineralima, već narušeno zdravlje ili čak genetski nasljedna stanja i problemi.

Zbog tih čimbenika neki naočale trebaju prije škole, dok ih neki (sretnici) uspijevaju izbjegavati sve do 50-ih ili 60-ih godina života, kad dobiju takozvanu 'staračku dioptriju'.

Srećom, danas se dioptrija kirurškim putem najčešće može potpuno ukloniti, a uz lasere za skidanje dioptrije dostupni su nam i razni lijekovi, ali i tretmani i namirnice s kojima si sami možete pomoći:

Papar i med 

Smatra se da je kombinacija meda i papra učinkovita u liječenju slabog vida zbog protuupalnih svojstava tih namirnica, a kad se redovno konzumiraju, u kratkom vremenu mogu značajno popraviti dioptriju.

Ogrozd

Ova je voćka koja raste kao grm prilično korisna u liječenju različitih poremećaja očiju jer sadrži visok udio vitamina C. Ako želite, ogrozd možete uzimati iz nekih od dodataka prehrani koji ga sadrže, a možete ga i svježeg cijediti u sok. Kako god, najbolje ga je konzumirati s medom, i to odmah ujutro natašte ili navečer prije spavanja.

Mango

Mango je voće koje je prepuno s vitaminima, pogotovo s A vitaminom koji je neophodan za dobar vid, pa ga jedite što više više možete - a osim na vid mango djeluje i na smanjenje bolova zbog naprezanja očiju.

POTPUNI OPORAVAK Detoks tijela i uma: Kako se oporaviti od blagdanskih gozbi

Borovnice

Borovnice su bogate antioksidansima koji mogu pojačati cirkulaciju krvi u tijelu, što jača i same žile - osim toga, borovnice djeluju i na povećanje pigmenata mrežnice, za koje se zna da oči štite od raznih oštećenja. 

Dijeta

Očima su potrebne razne hranjive tvari da bi ostale zdrave pa u prehranu uključite što više voća, ali i jaja, orašaste plodove, zeleno povrće, mlijeko i sok od mrkve - sve su te namirnice dobri izvori vitamina i minerala koji jačaju oči.

SIGNALI ZA UZBUNU Tri dana temperature znak su da svoju bebu vodite liječniku

Odmor

Važno je očima omogućiti i dovoljno vremena za odmor i izbjeći njihovo prenaprezanje - zato kad npr. dugo gledate u monitor, oči obavezno kratko odmorite svakih pola sata, poručuju s portala Heathy Builderz.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU VIDEO SERIJALA 'ZENZANCIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 27.12.2019.

    mango je odlično voće

  • eho_ 27.12.2019.

    Koji medić je ovo slatko djetešce na slici!! 😃😚🤗

Komentiraj...
Vidi sve komentare