To je to što me zanima!

Salo na trbuhu povećava rizik od osteoporoze kod muškarca

Na čvrstoću kostiju kod muškarca ne utječe niti dob niti indeks tjelesne mase već raspored masnoća na tijelu, a najopasnije su one na trbuhu, otkrila je studija
Vidi originalni članak

Masne naslage u području abdomena povezuju se s većim rizikom od dijabetesa, srčanih bolesti, ali su i rizičan faktor za slabe kosti kod muškaraca, pokazala je studija Sveučilišta Harvard. 

Znanstvenici su mjerili gustoću kostiju volontera čiji indeks tjelesne mase u prosjeku iznosi 34, prema čemu spadaju u pretile. Potom su izmjerili gustoću njihovih kostiju, ali i postotak ukupne masnoće u tijelu, kao i one raspoređene na trbuhu, piše Huffington Post.

Otkrili su da oni ispitanici koji imaju najveći opseg struka te najviše masnoća upravo na tom dijelu tijela imaju i kosti najmanje gustoće, zbog čega su izloženi većem riziku od osteoporoze, tj. od pucanja kostiju zbog gubitka koštane mase.

Studija je također pokazala kako indeks tjelesne težine niti dob nemaju utjecaja na "snagu" kostiju. Dok se nekoć smatralo kako debljina čak i štiti kosti od slabljenja, sada nam je jasno da je ključno gdje se te masnoće nalaze, izvijestili su istraživači.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Kima 05.12.2012.

    Ljudi, shvatite da ste sami odgovorni za tijelo koje imate. Vremena su brza i jede se prebrzo i nekvalitetno, ali probajte se barem malo fizički kretati. Hodati, trčati ...osim što je zdravo smanjuje stres a rezultati koji će se brzo pojaviti biti će Vam najbolji motiv da ustrajete. Pretilne osobe u Vašoj okolini neka Vam budu motiv kakvi ne želite postati.

  • Rijecanka_1 30.11.2012.

    Muskarci, jeste li ovo procitali ;))

Komentiraj...
Vidi sve komentare