Domaći voćni sladoled na štapiću spasit će vas od ljetne sparine, a osvježenju s kupinama neće odoljeti ni djeca ni djedovi ni bake. Ledene kupine na štapiću vrlo je jednostavno napraviti. Kao kalup će odlično poslužiti malo veće čaše za liker, a tko je na dijeti, šećer iz recepata može zamijeniti umjetnim zaslađivačima. Za pripremu su potrebne dvije i pol šalice smrznutih kupina( ili nekog drugog bobičastog voća), trećina šalice šećera, trećina šalice vruće vode, šest većih čaša za likere i šest štapića za sladoled.
U mikser stavite voće i šećer te dodajte vruću vodu i miksajte dok se smjesa ne pretvori u voćni pire. Zatim prosijte kroz sito i čvrsto tiskajte kako biste odstranili sjemenke. Voćnu smjesu stavite u čaše za liker tako da ih napunite do vrha, a u sredinu svake zataknete drveni štapić. Desert zamrzavajte najmanje četiri sata. Nakon toga, stavite čaše u posudu s toplom vodom na nekoliko sekundi kako bi lakše izvadili sladoled.
Za odrasle
Idealne ledene lizalice za odrasle su, primjerice, od margarite i lubenica. Kako biste pripremili taj osvježavajući alkoholni desert, trebat će vam pet čaša nasjeckane lubenice bez koštica, dvije žlice soka od limete, tri žlice finog šećera u granulama, četvrtina šalice vode i četvrtina šalice tekile. Ovaj je omjer dovoljan za osam alkoholno- voćnih sladoleda. Sve sastojke stavite u mikser i usitnjavajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Prosijte kako biste odstranili tvrde komadiće. Ako nastane pjena, uklonite je žlicom. Voćni pire rasporedite u čaše, u svaku u sredini zataknite drveni štapić i ostavite u zamrzivaču 24 sata.
Ledene lizalice od jagoda i narančina soka
Sastojci: 1 pakiranje želea od jagoda, 2 dcl soka od jabuke, 2 dcl narančina soka, 3 dcl pirea od jagoda (3 čaše usitnjenih jagoda i 1/4 čaše meda), 12 drvenih štapića, 12 duguljastih čaša za kalup.
Priprema: U mikseru pomiješajte sve sokove sa želeom. Nakon što ste izmiksali smjesu, pretočite ju u čaše za kalup. Stavite ih u zamrzivač pa kad se voćni pire malo zamrzne, zataknite drvene štapiće i ponovno zamrzavajte tri sata.
Osvježenje dinje na štapiću
Sastojci: Manja dinja, 1 dcl vode, 1/4 čaše šećera, žlica svježih listova metvice, 1/4 čaše soka od limuna.
Priprema: Usitnite dinju i odstranite koštice. Pomiješate sve sastojke i mikserom napravite voćni pire. Smjesu raspodijelite u osam čaša i zabodite štapiće u sredinu te stavite u zamrzivač.
Raskošna lizalica od kivija
Sastojci: 3/4 čaše vode, čaša šećera, 4 kivija, 1/2 svježeg soka od limete( 4 limete).
Priprema: Nasjeckajte kivije na komadiće. Iscijedite limete. Pomiješajte sve sastojke i izmiješajte mikserom. Voćni pire ulijte u čaše za kalup i zabodite štapiće. Držite u zamrzivaču šest sati.
Slatke šljive s okusom limete
Sastojci: 1/4 čaše šećera, 500 g šljiva, 8 žlica soka od limete, 100 ml jogurta.
Priprema: Dodajte sve sastojke osim jogurta i usitnite s mikserom. U voćni pire dodajte jogurt i promiješajte. Smjesu ulijte u čaše za kalup i ostavite u zamrzivaču. Zataknite štapiće i vratite u zamrzivač na četiri sata.
Recepti su preuzeti iz subotnjeg priloga 24sata "Skuhatćute". Prilog "Skuhatćute" potražite na kioscima svake subote, a novine + prilog koštaju 4,99 kn.