To je to što me zanima!

Samo za dječje oči: Koji je sadržaj primjeren za mališane?

Mnogi se pri odabiru štiva za čitanje djetetu pitaju koliko su bajke prikladne za djecu jer su pune okrutnosti. No psiholozi nemaju takvih bojazni...
Vidi originalni članak

Uz nepregledne nizove knjiga i slikovnica te sve druge sadržaje kojima vrve današnji mediji, kina i kazališta čini se da nije teško naći nešto u čemu će djeca uživati i naučiti nešto novo. Ali, kao i uvijek kad je izbor prevelik, nameće se pitanje koliko su svi ti sadržaji, iako namijenjeni najmlađima, doista prikladni za njih. Naravno da su za početak najbolje priče i ritmične pjesmice ugodna i njima bliskog sadržaja koje spontano pamte. Ako niste vični smišljanju priča u koje biste uključili neke doživljaje koji su se djetetu nedavno dogodili, što oni posebno vole, posegnite za slikovnicama.  

- Birajte slikovnice s razumljivim, jasnim i velikim slikama, kako bi dijete na temelju tih slika moglo samostalno složiti priču. Komentirajte slike u slikovnici i/ili priču, objašnjavajte riječima, povremeno možete prekinuti priču i pitati dijete što misli da će sada biti. Dobro je i s djetetom  prokomentirati priču na kraju jer tako uči pratiti nit priče, shvaćati odnose u priči i razumjeti pročitano - savjetuje psihologinja Kristina Bačkonja i dodaje da priču možete usporediti sa stvarnosti i stvarnim likovima te zajedno komentirati s djetetom, pitati ga za mišljenje što bi ono napravilo u takvoj situaciji. 

Iako je neki sadržaj označen kao dječji, najbolje je mjerilo: ako se roditelji osjećaju neugodno ili uznemireno, tako će se osjećati i dijete

Mnogi se pri odabiru štiva za čitanje djetetu pitaju koliko su bajke prikladne za djecu jer su pune okrutnosti. No psiholozi nemaju takvih bojazni i pojašnjavaju da se djeca tako uče svijetu i razvijaju maštu, a mašta je kad dijete sluša priču, a u svojoj glavi stvara sliku i  zna da je sliku zamislilo samo. Upravo to je mašta - izmisliti, zamisliti nešto u svojoj glavi. Zbog toga nije isto hoćete li čitati priču o Snjeguljici ili pustiti djetetu istu bajku u filmskom obliku.

- Nikako nemojte dopustiti da djeca mlađa od šest, a bolje niti od osam godina gledaju filmove u kojima su vještice, zmajevi i drugi zli likovi prikazani vjerno kao u pravom životu. (na primjer, “Gospodar prstenova“ iako bajkovit nije za mlađu djecu). Djeca mogu imati traume, strahove samo zbog gledanja takvih filmova. Jer to nije mašta, to je ozbiljno - upozorava psihologinja Radojka Sućeska-Ligutić i također skreće pozornost da ni  vijesti, akcijske  serije, reality showovi nisu za djecu. 

Ima međutim,  ističe Sučeska-Ligutić, dobrih dječjih i animiranih filmova koji će naučiti djecu vrijednostima. Takvi su “Bambi”, “Kralj lavova”, “Heidi”, “Čarobnjak iz Oza”..., ali i među dobrim crtićima ima problematičnijih. Takva je na primjer “Priča o igračkama” jer prikazuje igračke humanijima od ljudi, a djeca i odrasli imaju glave poput robota, što može zbuniti mališane. Psihologinja ističe da je kazalište lutaka dobar način zabave s djetetom jer  lutke razvijaju maštu, još ako je priča bajkovita to je savršeno, a kazalište za djecu – pravi doživljaj. 

Tamo se dijete poistovjeti s glumcima, razvija smisao za humor i potiče na razvoj kreacije u igri. Istraživanje Seattle Children’s Research Institutea pokazalo je da gledanje nasilnih sadržaja na televiziji tijekom dana, uzrokuje poremećaje u spavanju djece od 3 do 5 godina, a gledali su crtiće namijenjene djeci od 7 do 12 godina. Iako je neki sadržaj namijenjen djeci najbolje je mjerilo: ako se roditelji osjećaju neugodno ili uznemireno, tako će se osjećati i dijete, ali još intenzivnije.

Djeca se ne znaju sama smiriti

Mališani često ne razumiju razliku između onog što je stvarno i što nije i  ono što vide, čini im se stvarno. Osim toga, mala djeca od tri do pet godina ne znaju vještine kojima bi sama sebe smirila i uvjerila se da je to samo film. 

Idi na 24sata

Komentari 44

  • cvita1 12.10.2013.

    Grimmove, Andersen, hrvatske su bajke malo preteške za djecu -ne sve ali ih ima više

  • azraA_1 08.10.2013.

    ja svojoj djeci svaku vece pricam price za laku noc i u tibajkama ne vidim nista lose..

  • Stella81 08.10.2013.

    Ma snjeguljica je mila majka naspram nekih hrvatskih izvornih bajki, koje nam lijepo objašnjavaju zašto nam je društvo u kuki kao što je.....e te bajke nisu za djecu,pa da se psiholozi na trepavice postave!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare