To je to što me zanima!

Sedam načina s kojima ćete ove zime, bez velikih troškova, zaštititi svoj dom od propuha

Starije zgrade gube 15-20 posto topline zbog propuha, pogotovo zato što značajan broj zgrada ima prozore s jednostrukim ostakljenjem. Iako ulaganje u dvostruka stakla može biti skupo, postoji mnoštvo prednosti
Vidi originalni članak

S padom temperatura mnogi će od nas doći u iskušenje da posegnu za termostatom i povise zadanu temperaturu, međutim, troškovi života dovoljni su da bilo koga odbiju od te ideje.

POGLEDAJTE VIDEO: Ideje za topliji dom

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Obitelji se stoga moraju okrenuti alternativnim načinima izolacije i zagrijavanja svojih domova, kao što je zaštita od propuha.

Allan Reid, osnivač tvrtke Art Windows & Doors, dao je nekoliko savjeta kako zaštititi svoj dom od propuha i pripremiti se za nadolazeću zimsku sezonu.

1. Samoljepljive trake

- Samoljepljive trake nisu samo jednostavne za postavljanje, već su i jeftine. Materijali od kojih se trake rade otporni su na vremenske uvjete, te su korisni za zvučnu izolaciju, što znači da ima nekoliko prednosti.

- Budući da su ove trake tako jednostavne za postavljanje i pristupačne, one su jedan od najpopularnijih izbora pri odabiru zaštite u pogledu brtvljenja. Osobito su popularni među iznajmljivačima, koji možda ne žele koristiti nikakve stalne elemente kada štite svoj dom od propuha - objasnio je.

2. Pjena za brtvljenje

- Pjena za brtvljenje odnosi se na poliuretansku pjenu koja može izolirati i zabrtviti bilo koje područje na koje se nanese - kaže.

- Pjena je osobito korisna u zaustavljanju propuha,  izoliranju prostora, prigušivanju zvuka i popunjavanju svih praznina u strukturi vašeg doma - poboljšavajući čvrstoću nosača za 330-400 posto u usporedbi s izolacijom od stakloplastike - objasnio je Allan.

LAKO I BRZO SE SNAĐITE Kako organizirati smočnicu koja će uvijek biti uredna: Birajte police raznih oblika i veličina...

Dodaje da 'ako se nanese nepravilno ili u prevelikoj količini, može se lako ukloniti pomoću acetona (poznatijeg kao odstranjivač laka za nokte)'.

3. Zamke za vlagu

- Zamke za vlagu poznate su po tome što smanjuju višak vlage u prostoru. Od uklanjanja plijesni, vlažnih mrlja i kondenzacije do uklanjanja mirisa, pljesni i naknadnog uklanjanja štetočina i truleži drva, ovo su vrlo učinkoviti i korisni alati - kaže.

- Najbolje vlažne zamke izrađene su od materijala koji uključuju silikagel, glinu i kalcijev klorid. Možete dodatno kupiti verzije prilagođene kućnim ljubimcima - Allan savjetuje.

KORISNO JE ZNATI Vodič kako se riješiti mirisa iz doma - iz tepiha, namještaja...

4. Sekundarno ostakljenje

- Starije zgrade gube 15-20 posto topline zbog propuha, pogotovo zato što značajan broj zgrada ima prozore s jednostrukim ostakljenjem. Iako ulaganje u dvostruka stakla može biti skupo, postoji mnoštvo prednosti, osobito ako izbjegavate uključivanje grijanja - objašnjava Allan i dodaje da tako smanjujemo trošak energije, smanjujemo kondenzaciju u prostoru i buku.

- Slično tome, ako u vašem domu postoje prozori koji se ne otvaraju, moglo bi biti korisno zabrtviti ih brtvilom na bazi silikona, čime se sprječava propuh - dodaje.

5. Zatvaranje rupa za lampe

- Rupe za lampe odnose se na rupe izbušene za ugradnju fiksnog rasvjetnog tijela. One se često nalaze u spavaćim sobama, kupaonicama i dnevnim sobama. Kao rezultat toga, lampe često troše manje električne energije od drugih izvora rasvjete, a proizvode svjetlost iste kvalitete - kaže.

- Jedina mana je što te rupe ponekad mogu stvoriti propuh. Kako biste se borili protiv toga, možete kupiti zaštitne poklopce kako biste spriječili bilo kakav protok zraka i poboljšali zvučnu izolaciju svojih prostorija - kaže.

6. Izolacija ispod parketa - i tepiha!

- Izolacijom ispod podnih dasaka poliuretanskom pjenom možete spriječiti propuh kroz otvore i učiniti svoje podove toplijima. Imajte na umu da je to često potrebno samo za prizemlje, budući da bi gornji katovi trebali imati značajnu izolaciju u podu između katova - objasnio je Allan.

- Na drugu stranu, oni koji ne traže trajno rješenje (kao što su iznajmljivači ili pojedinci u privremenom smještaju) mogu koristiti prostirke. One će na sličan način pružiti veću izolaciju i dodatnu zvučnu izolaciju - rekao je za britanski Sun.

7. Zaštita od propuha

- Zaštita od propuha sprječava ulazak hladnog vanjskog zraka u dom kroz bilo kakve otvore na ulaznim točkama. Mogu se kupiti u raznim materijalima, oblicima i cjenovnim rasponima - kaže Allan i dodaje da se obično radi o svojevrsnim stoperima od neke tkanine, koji se samo postave na mjesta gdje prozori ili vrata propuštaju zrak.

IZDRŽLJIVE SU I POUZDANE LED lampicama na baterije lako uštedite energiju za blagdane

Postavljanjem zaštite od propuha na vrata i prozore možete smanjiti do 30 posto gubitaka topline, uz prosječnu uštedu od 10-20 posto, objasnio je i dodao da zbog niske cijene itekako vrijede uloženi novac.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 11.01.2023.

    Ko bi to radio? Silikon izlipio po prozorima za ukras i onda drža sve zatvoreno da se ugušiš.

  • 02.12.2022.

    Propuh je smrtonosna bolest!

  • sky linee 02.12.2022.

    Koja zima

Komentiraj...
Vidi sve komentare