Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Sedam načina s kojima ćete ove zime, bez velikih troškova, zaštititi svoj dom od propuha

Sedam načina s kojima ćete ove zime, bez velikih troškova, zaštititi svoj dom od  propuha

Starije zgrade gube 15-20 posto topline zbog propuha, pogotovo zato što značajan broj zgrada ima prozore s jednostrukim ostakljenjem. Iako ulaganje u dvostruka stakla može biti skupo, postoji mnoštvo prednosti

VIDEO

S padom temperatura mnogi će od nas doći u iskušenje da posegnu za termostatom i povise zadanu temperaturu, međutim, troškovi života dovoljni su da bilo koga odbiju od te ideje.

POGLEDAJTE VIDEO: Ideje za topliji dom

Pokretanje videa...

Pet načina kako da dom učinite toplijim zimi bez povećanja računa za grijanje 00:31

Obitelji se stoga moraju okrenuti alternativnim načinima izolacije i zagrijavanja svojih domova, kao što je zaštita od propuha.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Allan Reid, osnivač tvrtke Art Windows & Doors, dao je nekoliko savjeta kako zaštititi svoj dom od propuha i pripremiti se za nadolazeću zimsku sezonu.

1. Samoljepljive trake

- Samoljepljive trake nisu samo jednostavne za postavljanje, već su i jeftine. Materijali od kojih se trake rade otporni su na vremenske uvjete, te su korisni za zvučnu izolaciju, što znači da ima nekoliko prednosti.

- Budući da su ove trake tako jednostavne za postavljanje i pristupačne, one su jedan od najpopularnijih izbora pri odabiru zaštite u pogledu brtvljenja. Osobito su popularni među iznajmljivačima, koji možda ne žele koristiti nikakve stalne elemente kada štite svoj dom od propuha - objasnio je.

2. Pjena za brtvljenje

- Pjena za brtvljenje odnosi se na poliuretansku pjenu koja može izolirati i zabrtviti bilo koje područje na koje se nanese - kaže.

- Pjena je osobito korisna u zaustavljanju propuha,  izoliranju prostora, prigušivanju zvuka i popunjavanju svih praznina u strukturi vašeg doma - poboljšavajući čvrstoću nosača za 330-400 posto u usporedbi s izolacijom od stakloplastike - objasnio je Allan.

Kako organizirati smočnicu koja će uvijek biti uredna: Birajte police raznih oblika i veličina...
Kako organizirati smočnicu koja će uvijek biti uredna: Birajte police raznih oblika i veličina...

Dodaje da 'ako se nanese nepravilno ili u prevelikoj količini, može se lako ukloniti pomoću acetona (poznatijeg kao odstranjivač laka za nokte)'.

3. Zamke za vlagu

- Zamke za vlagu poznate su po tome što smanjuju višak vlage u prostoru. Od uklanjanja plijesni, vlažnih mrlja i kondenzacije do uklanjanja mirisa, pljesni i naknadnog uklanjanja štetočina i truleži drva, ovo su vrlo učinkoviti i korisni alati - kaže.

- Najbolje vlažne zamke izrađene su od materijala koji uključuju silikagel, glinu i kalcijev klorid. Možete dodatno kupiti verzije prilagođene kućnim ljubimcima - Allan savjetuje.

Vodič kako se riješiti mirisa iz doma - iz tepiha, namještaja...
Vodič kako se riješiti mirisa iz doma - iz tepiha, namještaja...

4. Sekundarno ostakljenje

- Starije zgrade gube 15-20 posto topline zbog propuha, pogotovo zato što značajan broj zgrada ima prozore s jednostrukim ostakljenjem. Iako ulaganje u dvostruka stakla može biti skupo, postoji mnoštvo prednosti, osobito ako izbjegavate uključivanje grijanja - objašnjava Allan i dodaje da tako smanjujemo trošak energije, smanjujemo kondenzaciju u prostoru i buku.

- Slično tome, ako u vašem domu postoje prozori koji se ne otvaraju, moglo bi biti korisno zabrtviti ih brtvilom na bazi silikona, čime se sprječava propuh - dodaje.

5. Zatvaranje rupa za lampe

- Rupe za lampe odnose se na rupe izbušene za ugradnju fiksnog rasvjetnog tijela. One se često nalaze u spavaćim sobama, kupaonicama i dnevnim sobama. Kao rezultat toga, lampe često troše manje električne energije od drugih izvora rasvjete, a proizvode svjetlost iste kvalitete - kaže.

- Jedina mana je što te rupe ponekad mogu stvoriti propuh. Kako biste se borili protiv toga, možete kupiti zaštitne poklopce kako biste spriječili bilo kakav protok zraka i poboljšali zvučnu izolaciju svojih prostorija - kaže.

6. Izolacija ispod parketa - i tepiha!

- Izolacijom ispod podnih dasaka poliuretanskom pjenom možete spriječiti propuh kroz otvore i učiniti svoje podove toplijima. Imajte na umu da je to često potrebno samo za prizemlje, budući da bi gornji katovi trebali imati značajnu izolaciju u podu između katova - objasnio je Allan.

- Na drugu stranu, oni koji ne traže trajno rješenje (kao što su iznajmljivači ili pojedinci u privremenom smještaju) mogu koristiti prostirke. One će na sličan način pružiti veću izolaciju i dodatnu zvučnu izolaciju - rekao je za britanski Sun.

7. Zaštita od propuha

- Zaštita od propuha sprječava ulazak hladnog vanjskog zraka u dom kroz bilo kakve otvore na ulaznim točkama. Mogu se kupiti u raznim materijalima, oblicima i cjenovnim rasponima - kaže Allan i dodaje da se obično radi o svojevrsnim stoperima od neke tkanine, koji se samo postave na mjesta gdje prozori ili vrata propuštaju zrak.

LED lampicama na baterije lako uštedite energiju za blagdane
LED lampicama na baterije lako uštedite energiju za blagdane

Postavljanjem zaštite od propuha na vrata i prozore možete smanjiti do 30 posto gubitaka topline, uz prosječnu uštedu od 10-20 posto, objasnio je i dodao da zbog niske cijene itekako vrijede uloženi novac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'