To je to što me zanima!

Sigurniji blagdani: Opasnost od požara zbog bora i lampica

Da su blagdani opasni, pokazuju i američke statistike - svake godine ukrasi "skrive" 300 požara u kojima strada 14 ljudi, a lampice na boru mogu doseći 90°C
Vidi originalni članak

Božićna drvca s kojih bljeskaju razigrane lampice u tren će oka probuditi blagdanski ugođaj i rasplamsati atmosferu, ali mogu i dom. Neke svjetiljke, ako su stalno uključene, mogu se zagrijati i do 90°C, pa svaki put kad odlazite od kuće ili idete na spavanje, obvezno isključite svu ukrasnu rasvjetu. 

Također, pripazite da žaruljice ne budu u izravnom kontaktu s ukrasima i iglicama. Prije postavljanja provjerite je li utikač ispravan, a žice neoštećene kako biste spriječili kratki spoj. U utičnicu priključite samo jedan produžni kabel, a u svaki produživač uključite najviše tri seta lampica. 

Nikad bor ne ukrašavajte upaljenim svjećicama. Odaberite ukrase s oznakom nezapaljivo (“fire retardant”), a istu oznaku potražite i ako kupujete umjetno drvce. Bor postavite što dalje od peći, radijatora, grijalica i TV-a, a iglice i grančice ne spaljujte u peći jer crnogorica obiluje biljnim sokovima, gore brzo i žestoko te plamen može lako izmaknuti kontroli. Uputno je i pokraj bora držati aparat za gašenje jer za samo 20 sekundi plamen će zahvatiti cijeli bor, a za 90 s od drvca ostaje samo pepeo.

Da su blagdani opasni, pokazuju i američke statistike - svake godine ukrasi skrive 300 požara u kojima strada 14 ljudi.

Svježe ili staro drvce? 

Svježi bor je intenzivne zelene boje, deblo mu je ljepljivo i puno smole. Kad savijete iglice, one se lome, no teško ih je otkinuti s grančice. Kad njime udarite o tlo, sa svježeg drvca neće pasti mnogo iglica, a sa suhog će se sručiti čitav slap.

Da je bor dulje svjež

Ako ste bor kupili prije, skratite deblo pet cm te ga uronite u vodu i ostavite na balkonu ili što hladnijemu mjestu. U prva 24 sata popit će četiri litre vode, a nakon toga po litru na dan. Drvce unesite neposredno prije ukrašavanja i postavite ga u stabilan stalak tako da mu deblo bude u vodi.

Oprez s umjetnim snijegom

Ako imate malo dijete, lomljive ukrase te sve ukrase koje dijete može progutati stavite na više grane, izvan njegova dohvata. Ukrašavanje sprejevima i umjetnim snijegom može iritirati dišne puteve, stoga potražite sprejeve s oznakom “nontoxic”.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • AnđelaCvitković 29.02.2012.

    Ma samo valja isključiti lampice kada se ide iz kuće i po noći i nema straha :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare