To je to što me zanima!

Simptomi trovanja mogu se javiti 72 sata nakon jela

Uz oslabljen imunitet trovanje hranom može ugroziti život, a ni jedna hrana nije bezopasna, pa čak ni najobičnija zelena salata
Vidi originalni članak

Zabluda je za trovanje hranom okriviti posljednji obrok koji se jede. Simptomi trovanja hranom mogu se pojaviti i 72 sata nakon jedenja zaražene hrane. Vrijeme koje je potrebno da se simptomi pojave i njihovo trajanje ovisi o tome što je izazvalo zarazu, dobi i cjelokupnom zdravlju. Tako su mala djeca vrlo osjetljiva, a osobito oprezne trebaju biti i trudnice te ljudi čiji je imunitet osljabljen. Kod njih inače bezopasna trovanja mogu biti opasna po život.
- Osim virusa i bakterija, trovanja hranom mogu izazvati i različiti paraziti, npr. Entoameba histolytica - napominje dr. Dunja Perković i dodaje:
- Njome je često zaražena zelena salata, obično putem navodnjavanja. U restoranu nikad ne naručujem zelenu salatu jer je nitko ne može oprati tako dobro kao ja doma.

POZOVITE HITNU POMOĆ:
• Imate li simptome ozbiljne dehidracije - izostanak mokrenja, upale oči bez suza, suha usta i jezik, brzo disanje i kucanje srca
• Kod teškoća pri gutanju, govoru i disanju, zamućenog vida, slabosti mišića i paralize, osobito nakon jedenja hrane iz limenke ili mora
• Sumnjate li u trovanje gljivama

OBRATITE SE LIJEČNIKU:
• Temperatura je viša od 37,7
• Povraćate li tako jako da ne možete zadržati malo tekućine ili povraćanje traje dulje od dana
• Kod jakog proljeva koji traje dan-dva ili krvavog proljeva
• Kod stalne boli u jednom dijelu trbuha
• Pogodi li trovanje malu djecu, starije ljude ili kronične bolesnike

PUTVANJA U EGZOTIČNE KRAJEVE
Polovica Europljana koji provedu dva tjedna ili dulje u zemljama u razvoju obolijeva od putničke dijareje. Proljev obično prate grčevi u trbuhu, mučnina, napuhavanje, povraćanje i groznica. Bolest obično počinje naglo, najčešće u prvom tjednu putovanja, no može se javiti i nakon povratka kući. Najriskantnija odredišta su Južna Amerika, Afrika, Bliski istok i Azija. Zaraza najčešće vreba iz slabo kuhanog mesa i plodova mora, sirovog voća i povrća. Rizična je i voda iz slavine te kocke leda.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare