To je to što me zanima!

Sindrom praznog gnijezda radi škole pogađa čak 84% majki

Odlazak mališana iz kuće, prazan dom, izostanak kvalitetnog slobodnog vremena te briga oko snalaženja u školi, velikoj većini majki donosi tugu i usamljenost
Vidi originalni članak

Za majke je rujan osjetljivo vrijeme, a ponovni odlazak djece u školu i prazan dom kod većine budi usamljenost, tugu i napetost, odnosno sindrom praznog gnijezda, utvrdila je studija britanske tvrtke Butlins. 

Gotovo 84 posto majki je usamljeno i tužno, a skoro petina je nervozna i osjeća se potišteno. Tek mali dio njih osjeća olakšanje nakon što se djeca vrate iz škole, piše Daily Mail. Najviše ih pogađa to što više neće uživati u zajedničkim ručkovima, u kvalitetnom slobodnom vremenu, ali i što više neće imati izliku da odu ranije s posla.  

Majke brine i hoće li se njihova djeca snaći u školi i steći nove prijatelje, dok isto brine čak tri četvrtine mališana. Da bi zaboravile na te brige dio majki će se zatrpati poslom, a dio će planirati nove obiteljske izlete kako bi se ponovno zbližile s obitelji, potvrdilo je istraživanje.

- Praznici ponovno zbliže obitelj pa je normalno da je vraćanje u školske klupe stresan događaj. Roditelji shvaćaju koliko je zajedničko vrijeme dragocjeno i to ih baca u depresiju. Zato je ovo vrijeme dobro za planiranje novih zajedničkih trenutaka i izleta - istaknuo je direktor tvrtke Butlins, Mark Hunter. 

Osim majkama, odlazak u školu teško pada i obiteljskim ljubimcima koji su imali stalno društvo proteklih nekoliko mjeseci, tvrdi polovica vlasnika. 

Idi na 24sata

Komentari 16

  • majaos_1 07.09.2012.

    gledam ove komentare i minuse i ne mogu vjerovat??! Kod nas izgleda nisi dobra majka ako ne sjediš kod kuće i ne plačeš čim ti je dijete 3m od tebe. Ako imaš zdrav i normalan odmos sa djetetom, onda su ti to sve normalne situacije. Ja sam recimo bila ponosna kad mi je dijete krenulo u 1.r, onako malecka sa torbom i jedva sam čekala da dođe kući i ispriča kako je bilo, ali nisam sjedila i tugovala, nego radila svakodnevne poslove. Pa što se onda događa kad ti se dijete igra vani jel i onda tuga i jad??? Najbolje je dijete nekako zavezat za sebe i nedat mu nikud bez mamice jer će mamica bit tužna (ne dijete!!!!, mamica će bit će tužna), sigurno će odrast u samostalno i normalno dijete :S

  • majaos_1 05.09.2012.

    ja nisam nikad osjetila tugu i usamljenost, jedino brigu jel sve ok u školi, jel jede, kako je prošao test i sl. a usamljenost i tuga?? kad ode u školu poobavljam sve po stanu što trebam, od kuhanja, peglanja i sl, ako nisam na poslu u to vrijeme. Ovo može vrijediti kad ti dijete ode u drugi grad na faks i sl. ali što ti je dijete na par sati u školi???!! tuga i osamljenost je mislim ipak pretjerano ili ima netko tko sjedi i tuguje dok dijete ne dođe iz škole??!!

  • mimi_zg 05.09.2012.

    zar te majke nista ne rade nego u to vrijeme dok su djeca u skoli came u kuci. onda nije ni cudno sto tako razmisljaju kada nemaju pametnijeg posla.

Komentiraj...
Vidi sve komentare