To je to što me zanima!

Sir sadrži veće količine soli od čipsa, pa čak i od morske vode

Najslaniji sirevi su cheddar, roquefort, feta i parmezan, a stručnjaci ističu da je riječ o alarmantnim razinama soli. Zbog toga i zdrava prehrana može biti opasna
Vidi originalni članak

Alarmantne razine soli u sirevima i njihovo često uzimanje pridonosi epidemiji visokog krvnog tlaka među sve mlađim generacijama, tvrde stručnjaci iz američke Udruge Sol i Zdravlje CASH.

Tako samo jedna porcija sira od 30 grama cheddra sadrži veće količina soli nego vrećica čipsa od 100 grama, dok feta i druge vrste slanih nepasteriziranih sireva sadrže više soli nego iste količine morske vode. Količine soli također su izrazito visoke u parmezanu i roquefort siru, kažu znanstvenici za Daily Mail.

Upozoravaju da i oni ljudi koji smatraju da se zdravo hrane jer izbjegavaju fast food, pretjeranim unosom sireva mogu značajno povisiti rizik od visokog krvnog tlaka, čije su posljedice srčani i moždani udar, piše Daily Mail.

- Svakako provjerite na deklaraciji koliko se soli nalazi u siru kojeg jedete i vodite računa da ne pređete ukupan preporučeni unos od šest grama na dan - ističe direktorica CASH-a, Katherine Jenner.

Objašnjava kako čak i minimalne redukcije soli u prehrani imaju velike učinke na zdravlje i sprečavanje prijevremene smrti.

Idi na 24sata

Komentari 64

  • dvorska luda 30.11.2012.

    slano ali fino, who cares ?!

  • Aranka 30.11.2012.

    Slobodno jedite sve..samo pripazite na količinu. Ona je ipak najvažnija. I na koncu, za nešto vrijedi živjeti -a od nečega se mora i umrijeti,.

  • alladin_1 30.11.2012.

    ma fučka mi se, sir iz mišine nema naime deklaracije :))

Komentiraj...
Vidi sve komentare