To je to što me zanima!

Sjećate li ih se? Sami napravite svilene ili 'salonske bombone'

Za izradu salonskih bombona trebate samo šećer, vodu i arome. Po želji u njih možete dodati i miris i aromu limuna, kave, čokolade, kakaa, mljevenih oraha ili pak fino rezani citronat ili arancin
Vidi originalni članak

Umotani u papiriće u svim bojama, 'salonski' ili 'svileni bomboni' su u mnogim domovima bili neizostavni dio božićnih ukrasa pa će ih se mnogi sa nostalgijom prisjetiti - čak i oni koji su do Tri kralja gledali kako ih mame s božićnog drvca, ali ih ni slučajno nisu smjeli pojesti.

Ipak, oni ukradeni bili su još slađi, a uveseljavanje djece bilo je svrha ovih bombona još dok su ih žene na selu same radile. Danas tradiciju salonskih bombona većinom čuvaju žene koje ih same rade doma. 

Evo kako 'salonske bombone' jednostavno možete napraviti doma, u svojoj kuhinji.

OPREZ UZ MALIŠANE Osam opasnosti: Ukrasi idu na vrh bora da ih djeca ne pojedu

Napravite ih sami

Pola kilograma šećera dobro prokuhajte u 1/4 litre vode. Kad je šećer kuhan, odlijte malo na tanjur i miješajte dok se ne ohladi - kad postane bijel i krut, dovoljno je kuhan - a ako vam se još razlijeva iako je hladan, nastavite kuhati.

Kad je šećer dovoljno kuhan, ulijte ga u zdjelu, a za miris dodajte nekoliko kapi ulja ruže, ruma ili maraskina. Miješajte dok se ne ohladi i skroz ne zgusne.

NARODNA VJEROVANJA Danas je blagdan svete Lucije: Znate li zašto sijemo pšenicu?

Istresite na ravnu površinu i razlomite na kockice od pola centimetara pa ih narežite na male duguljaste komade. Pustite da se par dana suše, a onda ih zamotajte u šarene papiriće. Ako su bomboni ostali previše tvrdi, dolijte malo vode i stavite smjesu da još jednom prokuha.

U njih, osim navedenoga, možete dodati i miris i aromu limuna, kave, čokolade, kakaa, mljevenih oraha ili pak fino rezani citronat ili arancin.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • 13.12.2019.

    volim bronhi i kiki

  • Judita👥 13.12.2019.

    Kako se ne bih sjećala?baš su bili fini za ona vremena kada nije toliko bilo svega 😃

  • Uragan_1 13.12.2019.

    Na sam Božić su pri nama bili samo prazni papirići natrpani bijelom vatom. Dok su starci spavali mi smo sve bombončeke potamanili. Bijele vate je bilo jer smo sa njom improvizirali pahulje snijega na boru

Komentiraj...
Vidi sve komentare