Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Sjećate li ih se? Sami napravite svilene ili 'salonske bombone'

Za izradu salonskih bombona trebate samo šećer, vodu i arome. Po želji u njih možete dodati i miris i aromu limuna, kave, čokolade, kakaa, mljevenih oraha ili pak fino rezani citronat ili arancin

11 komentara

Umotani u papiriće u svim bojama, 'salonski' ili 'svileni bomboni' su u mnogim domovima bili neizostavni dio božićnih ukrasa pa će ih se mnogi sa nostalgijom prisjetiti - čak i oni koji su do Tri kralja gledali kako ih mame s božićnog drvca, ali ih ni slučajno nisu smjeli pojesti.

Ipak, oni ukradeni bili su još slađi, a uveseljavanje djece bilo je svrha ovih bombona još dok su ih žene na selu same radile. Danas tradiciju salonskih bombona većinom čuvaju žene koje ih same rade doma. 

Foto: sveisvašta.hr

Evo kako 'salonske bombone' jednostavno možete napraviti doma, u svojoj kuhinji.

theme winter and Christmas holidays. Child boy Caucasian blond 1 year old sitting home floor near Christmas tree with New Year decor on shaggy carpet skin receives gifts, opens gift boxes in evening OPREZ UZ MALIŠANE Osam opasnosti: Ukrasi idu na vrh bora da ih djeca ne pojedu

Napravite ih sami

Pola kilograma šećera dobro prokuhajte u 1/4 litre vode. Kad je šećer kuhan, odlijte malo na tanjur i miješajte dok se ne ohladi - kad postane bijel i krut, dovoljno je kuhan - a ako vam se još razlijeva iako je hladan, nastavite kuhati.

Kad je šećer dovoljno kuhan, ulijte ga u zdjelu, a za miris dodajte nekoliko kapi ulja ruže, ruma ili maraskina. Miješajte dok se ne ohladi i skroz ne zgusne.

NARODNA VJEROVANJA Danas je blagdan svete Lucije: Znate li zašto sijemo pšenicu?

Istresite na ravnu površinu i razlomite na kockice od pola centimetara pa ih narežite na male duguljaste komade. Pustite da se par dana suše, a onda ih zamotajte u šarene papiriće. Ako su bomboni ostali previše tvrdi, dolijte malo vode i stavite smjesu da još jednom prokuha.

U njih, osim navedenoga, možete dodati i miris i aromu limuna, kave, čokolade, kakaa, mljevenih oraha ili pak fino rezani citronat ili arancin.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message