To je to što me zanima!

Skandinavski stil uređenja: Za moderan i vrlo ugodan dom

Jedan od najpoželjnijih stilova interijera, ali i načina življenja jeste nordijski klasik elegancije, modernosti i funkcionalnosti koji ne prestaje biti izvorom ideja za uređenje vašeg doma
Vidi originalni članak

Skandinavski stil odlikuje sklad života i prirode, odgovornost prema planeti Zemlji, multifunkcionalnost prostora i življenja zbog kojih je postao planetarno popularan među svim ljubiteljima dizajna, estetike, arhitekture i prirodnih materijala. Kod kuće je važno osjećati se udobno, zato uvijek potražite onaj komad namještaja ili predmet koji će vam život učiniti ugodnijim. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Jednostavnost, prozračnost, elegancija, svijetli tonovi, zanimljiva rasvjeta i igra tekstura osnovne su karakteristike vječnog klasika. On je nenametljiv, minimalistički, topao, skladan, neutralan i kvalitetan, lako promjenjiv i primjenjiv, osmišljen je kao idealna sprega čovjek i prirode. 

Zlatna pravila stila

Odlike skandinavskog stila su neutralne, svijetle boje, pastelne i nježne nijanse. Jarke boje rezervirane su za detalje i sitnice kojima možete dekorirati vaš prostor. S obzirom na to da su na europskom sjeveru noći i zime duge te da im nedostaje svjetlosti u njihovim domovima naglasak je stavljen na rasvjetu kojom se pokušava stvoriti pokoja umjetna sunčeva zraka. 

 

Također, ovaj koncept pogodan je i za kombinaciju s drugim stilovima, kao primjerice s antiknim komadima namještaja ili dekorativnim predmetima. Vintage komad namještaja, sentimentalna komponenta skandinavskog doma može biti i stolac za ljuljanje star stotinjak godina, antikni sat, starinska lampa ili pak vatrica koja dopire iz kamina.

Šarm ovog dizajna leži u skladu prirode i doma iskazan kroz korištenje prirodnih materijala, a najčešće su to drvo, lan i pamuk. Nezaobilazno pravilo, ako želite dašak Skandinavije unijeti u svoj dom, jeste lako održivi namještaj koji je ujedno funkcionalan i udoban. Zavjese ako postoje, služe isključivo za dekoraciju i pokrivaju mali dio prozora.

Ovaj stil odiše lakoćom zato ga nemojte prenatrpavati detaljima i namještajem. Iako svojom pragmatičnošću može djelovati hladno i distancirano, ovaj interijer je upravo suprotan. On se izvodi po mjeri čovjeka koji voli obitelj, život, prirodu i sve ono zbog čega volimo ostati kod kuće. 

ZAIGRANI INTERIJERI Pet ideja kojima možete unijeti prekrasne cvjetne uzorke u dom

Namještaj i detalji

Skandinavske fotelje i sofe nezaobilazne su komponente uređenja interijera. Minimalističke stolice karakterističnih oblika, koje zauzimaju malo prostora, kauč za čiju se izradu koristi što manje materijala, a postiže što veća udobnost, važne su za dobivanje što funkcionalnijeg komada namještaja. U ovom stilu nećete naći grandiozne, velike sofe ili stolice koje zauzimaju većinu prostora, već naprotiv.

Svaki komad namještaja ima svoju svrhu i ulogu u prostoru, a naglasak je na njegovoj iskoristivosti jer u ovom stilu nema mjesta za bespotrebne predmete razbacane po kući. Stolići s pohranom, police za knjige u ulozi pregrada, kauči i fotelje na razvlačenje su karakteristični za skandinavske prostore. Pletivo, vuna, krzno, prostirke, prekrivači i tepisi također igraju važnu ulogu u ovom stilu.

Što više ekoloških materijala i elemenata iz prirode, zidne police, pokoji geometrijski detalj, fotografije, plakati, slike, cvjetni ili crno bijeli uzorci te podna i stropna rasvjeta čine vaš prostor oazom nordijske ljepote. Kao ljubitelji prirode Skandinavci veliku pažnju pridaju i biljkama koje su neizostavan dio svakog modernog doma. 

Udobnost stanovanja u uskoj je vezi sa slobodom kretanja između različitih prostorija. Stoga, manje je više, odnosno, olakšanost doma postići ćete u što većoj mjeri sa što manje namještaja i dodataka. Ono što je zaista bitno, prioriteti vašeg obiteljskog života i udobnost su ono na što se treba usredotočiti prilikom uređenja.

Za vrijeme hladnih zimskih dana, uživat ćete u kućnim druženjima u toplini svojeg životnog prostora, zato napravite svoju verziju doma stanovnika jedne od zemalja koja se ubraja među najsretnije na svijetu.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • BettyBoop_011 09.11.2021.

    Praktično, jednostavno i lepo. Posebno mi se sviđaju boje. Ali ona slika sa velikom foteljom i podnom xenonlight lampom me je osvojila. Treba mi nešto tako, da u jednom uglu napravim sebi kutak za čitanje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare