Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Skandinavski stil uređenja: Za moderan i vrlo ugodan dom

Skandinavski stil uređenja: Za moderan i vrlo ugodan dom
13

Jedan od najpoželjnijih stilova interijera, ali i načina življenja jeste nordijski klasik elegancije, modernosti i funkcionalnosti koji ne prestaje biti izvorom ideja za uređenje vašeg doma

VIDEO

Skandinavski stil odlikuje sklad života i prirode, odgovornost prema planeti Zemlji, multifunkcionalnost prostora i življenja zbog kojih je postao planetarno popularan među svim ljubiteljima dizajna, estetike, arhitekture i prirodnih materijala. Kod kuće je važno osjećati se udobno, zato uvijek potražite onaj komad namještaja ili predmet koji će vam život učiniti ugodnijim. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:37

Jednostavnost, prozračnost, elegancija, svijetli tonovi, zanimljiva rasvjeta i igra tekstura osnovne su karakteristike vječnog klasika. On je nenametljiv, minimalistički, topao, skladan, neutralan i kvalitetan, lako promjenjiv i primjenjiv, osmišljen je kao idealna sprega čovjek i prirode. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zlatna pravila stila

Odlike skandinavskog stila su neutralne, svijetle boje, pastelne i nježne nijanse. Jarke boje rezervirane su za detalje i sitnice kojima možete dekorirati vaš prostor. S obzirom na to da su na europskom sjeveru noći i zime duge te da im nedostaje svjetlosti u njihovim domovima naglasak je stavljen na rasvjetu kojom se pokušava stvoriti pokoja umjetna sunčeva zraka. 

 

Također, ovaj koncept pogodan je i za kombinaciju s drugim stilovima, kao primjerice s antiknim komadima namještaja ili dekorativnim predmetima. Vintage komad namještaja, sentimentalna komponenta skandinavskog doma može biti i stolac za ljuljanje star stotinjak godina, antikni sat, starinska lampa ili pak vatrica koja dopire iz kamina.

Šarm ovog dizajna leži u skladu prirode i doma iskazan kroz korištenje prirodnih materijala, a najčešće su to drvo, lan i pamuk. Nezaobilazno pravilo, ako želite dašak Skandinavije unijeti u svoj dom, jeste lako održivi namještaj koji je ujedno funkcionalan i udoban. Zavjese ako postoje, služe isključivo za dekoraciju i pokrivaju mali dio prozora.

Ovaj stil odiše lakoćom zato ga nemojte prenatrpavati detaljima i namještajem. Iako svojom pragmatičnošću može djelovati hladno i distancirano, ovaj interijer je upravo suprotan. On se izvodi po mjeri čovjeka koji voli obitelj, život, prirodu i sve ono zbog čega volimo ostati kod kuće. 

Pet ideja kojima možete unijeti prekrasne cvjetne uzorke u dom
Pet ideja kojima možete unijeti prekrasne cvjetne uzorke u dom

Namještaj i detalji

Skandinavske fotelje i sofe nezaobilazne su komponente uređenja interijera. Minimalističke stolice karakterističnih oblika, koje zauzimaju malo prostora, kauč za čiju se izradu koristi što manje materijala, a postiže što veća udobnost, važne su za dobivanje što funkcionalnijeg komada namještaja. U ovom stilu nećete naći grandiozne, velike sofe ili stolice koje zauzimaju većinu prostora, već naprotiv.

Svaki komad namještaja ima svoju svrhu i ulogu u prostoru, a naglasak je na njegovoj iskoristivosti jer u ovom stilu nema mjesta za bespotrebne predmete razbacane po kući. Stolići s pohranom, police za knjige u ulozi pregrada, kauči i fotelje na razvlačenje su karakteristični za skandinavske prostore. Pletivo, vuna, krzno, prostirke, prekrivači i tepisi također igraju važnu ulogu u ovom stilu.

Što više ekoloških materijala i elemenata iz prirode, zidne police, pokoji geometrijski detalj, fotografije, plakati, slike, cvjetni ili crno bijeli uzorci te podna i stropna rasvjeta čine vaš prostor oazom nordijske ljepote. Kao ljubitelji prirode Skandinavci veliku pažnju pridaju i biljkama koje su neizostavan dio svakog modernog doma. 

Udobnost stanovanja u uskoj je vezi sa slobodom kretanja između različitih prostorija. Stoga, manje je više, odnosno, olakšanost doma postići ćete u što većoj mjeri sa što manje namještaja i dodataka. Ono što je zaista bitno, prioriteti vašeg obiteljskog života i udobnost su ono na što se treba usredotočiti prilikom uređenja.

Za vrijeme hladnih zimskih dana, uživat ćete u kućnim druženjima u toplini svojeg životnog prostora, zato napravite svoju verziju doma stanovnika jedne od zemalja koja se ubraja među najsretnije na svijetu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje