To je to što me zanima!

Školjke u javnim zahodima su drugačijeg oblika - evo zašto

U većini kućanstava zahodske školjke su u obliku slova 'O' no u javnim zahodima možemo često vidjeti one u obliku slova U. To je posebno osmišljeno za mjesta s velikim protokom ljudi
Vidi originalni članak

U javnim WC ima školjka često ima oblik slova U, a razlog je naravno higijenski. Naime takav je dizajn javnih WC školjki Europa preuzela iz SAD-a gdje postoje posebne vodovodne smjernice koje arhitekti slijede u osmišljavanju toaleta.

Te su školjke tako dizajnirane da bi ljudi imaju 'malo više mjesta' te da se smanji vjerojatnost dodirivanja školjke na kojoj se izmjeni više nepoznatih ljudi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- U oblik je osim toga najprigodniji za žene, koje se onda iznad školjke mogu lako obrisati bez izravnog kontakta - kaže Lynne Simnick, potpredsjednica za razvoj u Međunarodnoj udruzi vodovodnih i mehaničkih službenika.

Osim toga, takve su WC školjke i najjeftinije za proizvodnju, a i smanjuje se vjerojatnost da će ih itko pokušati ukrasti i 'ponijeti kući'.

Inače, školjke zglobnog oblika kakve su danas izum su iz viktorijanskog doba, točnije iz 1800. godine kad je vodoinstalater i biznismen Englez Thomas Crapper izumio školjku sa sjedalom u obliku slova 'U'.

OBRATITE POZORNOST 9 javnih prostora koji su puni bakterija: Trgovine, teretane...

Iako je prvi zahod koji se ispirao još 1596. izumio Sir John Harington, Crapper je proizveo jednu od prvih uspješnih linija WC školjki, a razvio je i poboljšani mehanizam 'kugle' za punjenje spremnika koji se i danas koristi.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 26

  • 14.11.2019.

    Baš me zanima tko bi krao daske za školjku iz javnih WC-a i postavilo ih u svoj.

  • sol 14.11.2019.

    Ako nemas papir ne stavljaj spolovilo unutra, kod U daske mozes, svakih necistoca ima po WC ima!

  • x00x 14.11.2019.

    pricamo li o skoljkama ili daskama??? razlika je prilicna

Komentiraj...
Vidi sve komentare