Lifestyle

Komentari 26

Školjke u javnim zahodima su drugačijeg oblika - evo zašto

Školjke u javnim zahodima su drugačijeg oblika - evo zašto

U većini kućanstava zahodske školjke su u obliku slova 'O' no u javnim zahodima možemo često vidjeti one u obliku slova U. To je posebno osmišljeno za mjesta s velikim protokom ljudi

U javnim WC ima školjka često ima oblik slova U, a razlog je naravno higijenski. Naime takav je dizajn javnih WC školjki Europa preuzela iz SAD-a gdje postoje posebne vodovodne smjernice koje arhitekti slijede u osmišljavanju toaleta.

Te su školjke tako dizajnirane da bi ljudi imaju 'malo više mjesta' te da se smanji vjerojatnost dodirivanja školjke na kojoj se izmjeni više nepoznatih ljudi.

POGLEDAJTE VIDEO:

- U oblik je osim toga najprigodniji za žene, koje se onda iznad školjke mogu lako obrisati bez izravnog kontakta - kaže Lynne Simnick, potpredsjednica za razvoj u Međunarodnoj udruzi vodovodnih i mehaničkih službenika.

Osim toga, takve su WC školjke i najjeftinije za proizvodnju, a i smanjuje se vjerojatnost da će ih itko pokušati ukrasti i 'ponijeti kući'.

White toilet bowl and seat

Inače, školjke zglobnog oblika kakve su danas izum su iz viktorijanskog doba, točnije iz 1800. godine kad je vodoinstalater i biznismen Englez Thomas Crapper izumio školjku sa sjedalom u obliku slova 'U'.

Iako je prvi zahod koji se ispirao još 1596. izumio Sir John Harington, Crapper je proizveo jednu od prvih uspješnih linija WC školjki, a razvio je i poboljšani mehanizam 'kugle' za punjenje spremnika koji se i danas koristi.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci