To je to što me zanima!

Skupljaju opuške pa od njih prave materijal za 3D printanje

'Svake godine u okolišu završi gotovo 80 tona filtera za cigarete koji se ne razgrađuju i uzrokuju to da otrovne tvari iz njih preko morskih životinja dospiju u ljudsku prehranu'
Vidi originalni članak

Tvrtka Filaret, sa sjedištem u Tallinnu u Estoniji, odlučila je skupljati opuške i reciklirati ih u korisnu bioplastiku koja se može isprintati u 3D formatu.

ZNAJU I RECIKLIRATI Odgojiteljica Tajana napravila slikovnicu o eko životu: Djeca su uz nju naučila brinuti o prirodi

Da bi došli do materijala, a ujedno doprinijeli očuvanju okoliša i čistoće mora, postavili su posebne kante za smeće na plažama okruga Pohja-Tallinn. Materijal prikupljen u spremnicima dobit će novi život kao filament za 3D printanje. Planiraju ovakve kante, njih ukupno 20, postaviti na više lokacija, čak i ispred kafića, u zračnoj luci...

- Svake godine u okolišu završi gotovo 80 tona filtera za cigarete koji se ne razgrađuju i uzrokuju to da otrovne tvari iz njih preko morskih životinja dospiju u ljudsku prehranu. Nadam se da će ove posebne kante za opuške pomoći u smanjenju ovog vrlo raširenog morskog otpada - rekao je Joosep Vimm, zamjenik gradonačelnika Tallinna. 

EKO SAVJET Umjesto plastičnim britvicama depilirajte se šećernom pastom

- Ono što projekt čini posebno zanimljivim je i to što će se ti opušci, osim ukloniti s plaže, preraditi u materijal za 3D ispis koji se može kompostirati, čime će se smanjiti problem plastičnog otpada - dodao je.

Napomenuo je kako su opušci cigareta jedna od najčešćih vrsta morskog otpada u Baltičkom moru. Oni ne samo da su otrovni, nego nisu ni biorazgradivi. Jedan opušak cigarete može zagaditi do 1000 litara vode, a toksini ispušteni u vodu iz filtera od cigareta ostaju i do 10 godina, čime postaju smrtonosni za vodeni svijet.

Radi se o pilot projektu koji će trajati dva mjeseca, a počeo je 25. kolovoza, prenosi 3dprintingmedia.network.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare