To je to što me zanima!

Slasna jela gastro prvaka s natjecanja u Vinkovcima

Jednostavne domaće namirnice najbolji hrvatski kuhari pretvorili su u prava kulinarska umjetnička djela na natjecanju "Zlatna jabuka" u Vinkovcima
Vidi originalni članak

Najbolji hrvatski kuhari nastavili su sredinom travnja u Vinkovcima borbu za glavnu nagradu cjelogodišnjega kulinarskog natjecanja - veliku kristalnu kuhaču i novčanu nagradu od 10.000 kuna. Naziv natjecanja je "Zlatna jabuka" jer je glavni sastojak deserta morala biti istoimena voćka. Predjelo se pripremalo od juneće hrbati, a toplo glavno jelo od svinjskoga karea. Budući da je natjecanje organizirano u suradnji s 12. Sajmom zdravlja, sva jela spravljana su od domaćih, zdravih namirnice bez puno masnoća.
Spajanjem jednostavnih sastojaka u vrhunska jela, kako izgledom tako i okusom, kuhari su još jednom dokazali svoje umijeće. Ovoga puta najuspješniji je bio Tomislav Hruban iz zagrebačkoga hotela The Westin. Pripremio je najbolje predjelo i desert, a glavnim jelom osvojio je treće mjesto. Osim njega, sjajni su bili Marijan Ivanuša iz hotela Turist iz Varaždina i Nikolina Lončar iz koprivničkog restorana Zlatan. Njihove delicije na svečanoj večeri mogli su kušati i brojni posjetitelji. Kuhari sljedeći put odmjeravaju snage u Umagu.

GLAVNO JELO "PUNJENI KOTLET"
Sastojci: 3 kg svinjskog karea, 200 g suhih šljiva, 200 g suhih marelica, sol, papar, 100 g peciva, luk, 150 g slanine, 100 g vrganja, 50 g paprike, 2 jaja, peršin, 300 g jabuka, mrvice, 400 g leće, 300 g mrkve, korijen peršina, korijen celera, 200 g maslaca, dl slatkog vrhnja, ulje, 100 g brašna, 200 g badema, 50 g šećera, bijelo vino.
Priprema: S kotleta skinite masnoću i kosti, posolite i poparite. U sredini izdubite rupu te polovicu punite marelicama i šljivama, a drugu polovicu panadom od peciva u koju ste dodali vrganje, luk, slaninu, papriku, jaja i peršin. Pecite u pećnici s korjenastim povrćem. Nakon pečenja po potrebi dodajte malo brašna i vina, popržite, zalijte vodom, prokuhajte pa izmiksajte i procijedite. Jabuke ogulite i naribajte. Posebno izmiješajte žutanjke i malo šećera. Dodajte jabuke, mrvice, bademe, sol i papar. Sve izmiješajte i napravite kuglice koje ispržite u fritezi. Leću namočite nekoliko sati. Skuhajte malo mrkve, celera i leću. Posolite nakon što je skuhano, izmiksajte, dodajte maslac, vrhnje, posolite i popaprite. Oblikujte po želji.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare