To je to što me zanima!

Slatki svijet bloga: Kad pečem kolače, u kuhinji sam carica

Mateja Krvarić svoju je dugogodišnju ljubav prema slatkom pretočila u blog M’s bakery, a o svom omiljenom hobiju kaže: "Najljepše se osjećam uz pećnicu"
Vidi originalni članak

Jako volim slatko, a doma su se kolači ponavljali, uvijek istih pet vrsta, pa sam se i ja odlučila okušati u pečenju. Počela sam prije pet godina i brzo sam se snašla u kuhinji. Kolači su mi uspijevali od prve, ukućani su bili zadovoljni i slastice su postale moja velika ljubav, govori nam Mateja Krvarić iz Velike Gorice, autorica bloga M’s Bakery koji uskoro slavi drugi rođendan. Nastao je kao zajednički projekt s kolegom s fakulteta jer su oboje veliki zaljubljenici u slatko i općenito kuhanje...

- Pratili smo blogove i iz znatiželje pokrenuli svoj pod nazivom 2cocoNuts. Nakon nekoliko mjeseci ostala sam sama u blogerskom svijetu, pa sam promijenila i ime u M’s Bakery. Ali mislim da nije bilo njega, sama se nikada ne bi odvažila, zato, Marko, hvala ti - govori Mateja koja najviše voli praviti razne torte i pite. Omiljene su joj čokoladna Pavlova s jagodama, kuglof od naranče i badema i muffini od jabuke i cimeta...

- Svi me pitaju kuham li i slana jela (smijeh). Da, kuham, samo ne još koliko bih htjela. I to će se uskoro promijeniti pa će na blogu početi izlaziti i slani recepti - govori nam Mateja. Kad si poželi zasladiti dan, a u hladnjaku nestane kolača zamijeni ih s nekoliko kockica čokolade. 

Čak joj je i doručak u većini slučajeva - sladak. Voli istraživati, čitati blogove, proučavati kuharice i gledati kulinarske emisije, a posebno voli odlazak na tržnicu. 

- Recepti nastanu najčešće neočekivanim naletom inspiracije i ako ih odmah ne zapišem, zna se dogoditi da ih zaboravim. Radim ih i prema željama ukućana. Moram priznati da bakine recepte još nisam radila, ona to sve radi ‘od oka’ i nema recept. No bakina štrudla, buhtle i orehnjača su ipak najbolji - kaže Mateja. Kolače peče za sve blagdane, rođendane, druženja...

- Svi koji probaju su zadovoljni, a jako mi je drago kada mi se jave čitatelji s riječima hvale i fotografijama, to je zbilja prava nagrada - govori Mateja i dodaje da njezin najdraži četveronožni ljubimac Ben ne bi smio jesti slatko, ali tu i tamo užica poneki keksić i onda je jako sretan...

Uz slastice Mateji su putovanja velika ljubav jer osim što upoznaje nova mjesta i kulturu, uči o domaćoj kuhinji neke zemlje, začinima i okusima. I to znanje poslije koristi i u svojoj kuhinji. Od namirnica najradije koristi maslac jer je bolji i zdraviji, a savjetuje da ako u blizini imate tržnicu kupite domaći jer je jeftiniji od kupovnoga, a višak možete zamrznuti. U čokoladu uvijek možete dodati prstohvat soli jer naglasi okus čokolade, a uzmete li malo vremena možete napraviti i svoj vanilin šećer i ekstrakt, sigurno će vam se isplatiti. 

- Ponekad ni meni ništa ne ide kako sam zamislila. Nedavno sam radila čokoladnu roladu bez brašna koja je, naravno, popucala i završila na kraju kao desert u čaši. Dogodi se svima, ali kada se dogodi, samo polako, i nemojte očajavati, drugi put će biti sigurno kako treba - smije se Mateja.

Muffini od jabuke i cimeta

Sastojci: 200 g brašna, 140 g šećera, 1 žličica cimeta, 2 žličice praška za pecivo, malo soli, 1/3 šalice ulja, 1 jaje, 1/2 šalice punomasnog mlijeka, 1 naribana jabuka, 1 jabuka narezana na sitne kockice za crumble: 1/2 šalice sitnih zobenih pahuljica, 2-3 žlice smeđeg šećera, 1 žličica cimeta, 2-3 žlice maslaca.   

Priprema: 

Promiješajte brašno, šećer, sol, cimet i prašak za pecivo u posudi. Miksajte ulje, mlijeko i jaja dok se sjedini. Polako ulijevajte mokre sastojke suhima i miješajte kuhačom ili spatulom.

Umiješajte prvo ribane jabuke, a na kraju jabuke narezane na kockice (ja sam u jednoj turi jabuke na kockice posipala na smjesu nakon punjenja košarica). Napunite košarice 2/3, pa posipajte mrvicama.

Crumble : miješajte zobene pahuljice, šećer i cimet, pa dodajte ohlađeni maslac i trljajte prstima dok ne dobijete mrvice, rasporedite ih po muffinima. Pecite 20-25 minuta na 200 stupnjeva.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Idi na 24sata

Komentari 3

  • twinsi2 30.04.2014.

    E sada pa nisi samo ti carica u kuhinji;)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare