To je to što me zanima!

Slijepa američka chefica otkrila je svoje tajne kuhanja u Splitu

Vid je u potpunosti izgubila 2007. godine od autoimune bolesti koja joj zahvatila optički živac i djelovala na leđnu moždinu, pa danas vidi tek nejasne obrise
Vidi originalni članak

Teksašanka Christine Huyentran Hà (38), slijepa je kuharica i planetarno popularna pobjednica američkog MasterChefa iz 2012. godine. Također, piše knjige, blogerica je, radi na TV-u, objavljuje priloge o kulinarstvu na YouTubeu, te se na svojim brojnim putovanjima zalaže za prava invalidnih osoba. Ovih dana putuje Istočnim Europom, posjetila je Sarajevo, a u utorak je bila u Splitu gdje je održala motivacijsko predavanje na Visokoj školi za menadžment i dizajn ASPIRA.

Vid je u potpunosti izgubila 2007. godine od autoimune bolesti koja joj zahvatila optički živac i djelovala na leđnu moždinu, pa danas vidi tek nejasne obrise. Bolest ju je zahvatila u 20. godinama tijekom studija. No, usprkos svome hendikepu kaže da je vrlo samostalna i organizirana, a navikla se oslanjati .na sebe još otkad je izgubila majku u 14. godini.

"U kulinarstvu sam kompletno samouka, a počela sam jer mi je nedostajala majčina kuhinja." 

- Specijalnost mi je azijska kuhinja, posebno vezana uz moje vijetnamsko obiteljsko nasljeđe, ali kako sam odrasla u Teksasu spremam i američka, posebice južnjačka teksaška jela. Zanimaju me i kuhinje s puno okusa kao što je meksička, a sama nemam neko svoje omiljeno jelo. No, kako puno putujem, gdje god dođem učim o novim kuhinjama. Sigurno ću kad se vratim kući, pokušati napraviti i nešto od hrvatskih mediteranskih specijaliteta koje sam ovdje kušala - kazala je autorica popularne knjige recepata “Recipes from My Home Kitchen".

U natjecanju za titulu 3. sezone Master Chefa mnoge je razuvjerila da slijepe osobe ne mogu izvrsno kuhati. Pobijedila je sedam puta u pojedinačnom i skupnim natjecanjima tijekom 19. epizoda tog kulinarskog showa. No, kaže da je bilo previše stresno i nikad više ne bi se upustila u takvo što.

- Prije sljepoće imala sam neko predznanje o namirnicama, posuđu, receptima, a srećom imam dobru memoriju na koju se poprilično oslanjam u kuhinji, kao i na svoju intuiciju. Kad ne vidite oslonite se na čulo mirisa, sluha, okusa i dodira - preko njih hrana komunicira s vama. Najveći izazov mi je spremati u pećnici neke vrste kolača ili, recimo, nabujak - to je najteže jer ne vidim što se unutra događa. Mogu takvu hranu namirisati, ali ne i dotaknuti – istaknula je Christine Hà.

Svoj boravak u Hrvatskoj koji se odvija u organizaciji Američkog veleposlanstava, Christine će nastaviti u Zagrebu. U četvrtak kuhat će s članovima Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO), a tom prigodom čut će se i o mogućnostima obrazovanja te zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Hà će istog dana spremati i pogačice prema svom receptu s članovima Udruge osoba s invaliditetom i u društvu chefa Ivana Pažanin. Dan kasnije ova slijepa kulinarska zvijezda će posjetiti Sisak i održati predavanje na Kulinarskom institutu Hrvatske Kul IN. Dodajmo, da je Christine svake godine na snažnim terapijama i dobro zna da joj zdravlje neće krenuti na bolje. No, ne kani odustati od pisanja, putovanja i gastronomije.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 08.06.2017.

    svaka čast

  • arsta 07.06.2017.

    "chefica" to je nekakva nova hrvatska riječ? kuhar više ne postoji?

  • ruzmarin 07.06.2017.

    To je fascinantno, izgubila je osjetilo vida, a pojačala sva druga od osjetila. Sluh kod jačine vatre odnosno termičkih obrada, osjetilo opipa i mirisa kod kvalitete i roka namirnice, osjetilo njuha i okusa za kontrolu stupnja termičke obrade i uspješnosti jela. Njezino osjetilo okusa je najmanje 10x jače od našeg. Ona nema problema sa začinima. Svaka joj čast!

Komentiraj...
Vidi sve komentare