To je to što me zanima!

Šljive su najfinije ako ih kratko zapečete u pećnici

Premda su bijele uglavnom “rezervirane” za rakiju, plave se najčešće koriste u kompotima i pekmezima, a sušene kao dodatak mesnim jelima
Vidi originalni članak

Prelivene slatkim vrhnjem te uvaljane u krušne mrvice pa zaslađene prstohvatom šećera, okruglice sa šljivama, poznate i kao knedle, prva su slastica kasnoljetnog menija.
Njihova sočna “jezgra” u ovitku od tijesta najbolji je način da se sačuva njihov izvorni okus, ali i hranjivost. Iako su knedle kalorijska “bomba”, antioksidativna svojstva fenola iz šljiva kožu štite od slobodnih radikala tako usporavajući starenje. Njihovu ćete kaloričnost smanjiti izbjegnete li prženje na maslacu i krušnim mrvicama. Premda su bijele uglavnom “rezervirane” za rakiju, plave se najčešće koriste u kompotima i pekmezima, a sušene kao dodatak mesnim i jelima od divljači te umacima. No da biste im pojačali okus koji se gubi sušenjem, prije kuhanja kratko ih namočite u toploj vodi.
Koristite li suhe šljive u kolačima, “potopite” ih u rumu ili konjaku kako bi okus slastica postao intenzivniji. Svježe su šljive najfinije zapečene u pećnici, uz dodatak malo smeđeg šećera.

DOMAĆI PEKMEZ OD ŠLJIVA
Sastojci: 1 kg šljiva, 200 g šećera, sok i kora od limuna
Priprema: Šljive operite, izvadite im koštice te ih kuhajte dok ne dobijete gustu kašu, pritom stalno miješajući. Kad se zgusnu, dodajte šećer i limun. Kuhajte dalje dok se ponovno ne zgusne. Ulijte u staklenke i zatvorite.
>>>Ulijete li pekmez u staklenke neposredno nakon kuhanja, dulje će trajati jer ćete ih dodatno sterilizirati visokom temperaturom smjese.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare