To je to što me zanima!

Slušanje djeteta je puno važnije od pričanja s njim

Samo pola sata s djetetom stvara bezuvjetnu ljubav i uči važnim lekcijama. Ujedno ćete zaboraviti na razlike i veseliti se malim stvarima
Vidi originalni članak

Djeca vrlo dobro znaju kad vrijeme s njima "odrađujete", a kad im se potpuno posvećujete, kaže dječji psiholog Stanley Greenspan. Svakog dana trebalo bi djetetu posvetiti najmanje pola sata nesmetane pozornosti - tako ćete razviti razumijevanje za njegov unutarnji svijet, a ono će se osjetiti zaštićenim i voljenim. U tih pola sata dijete je to koje vodi igru. Ako vaš mališan želi da zajedno listate slikovnicu 15. put zaredom, učinite to. Više slušajte, a manje pričajte. No roditelj ne bi trebao ostati pasivan.
Kad vaša djevojčica priprema kavu za vas i plišane medvjediće, nemojte okretati temu na vašu priču i komentirati da ne volite piti kavu ili da bi za medu bilo bolje da pije čaj.
Radije pitajte koja je vaša uloga i jeste li vi možda gošća na nekoj zabavi. Tako ćete otvoriti nove putove za razgovor s djetetom.

BEBE PRIMJEĆUJU STVARI KOJE ODRASLIMA PROMIČU
Djeca znaju razmišljati i prije nego što progovore, pokazalo je istraživanje provedeno na Harvardu. Prateći poglede petomjesečnih beba znanstvenici su otkrili da one mogu uspoređivati međusobno slične predmete, a primijećuju čak i suptilne razlike koje promiču odraslima jer ih ne ograničavaju pravila materinjeg jezika.


ONAJ KOJEG VOLIM DOBIT ĆE PUSU
Djeca ne taje svoje osjećaje - nasmiješit će se samo onima koji su im simpatični, a oni koji to zasluže iz čista mira dobit će i pusu u obraz.

DOMAĆE ZADAĆE SU GNJAVAŽA
Kada dojure doma, djeca bace torbu i zaborave da škola postoji. Oponašajte ih i ne donosite posao kući. Osjećat ćete se mnogo bolje.

ZABAVNI SU ONI KOJI ZNAJU SLUŠATI
Djeca najviše vole razgovarati s odraslima koji ih znaju saslušati. Dobri slušači su rijetki pa su zato i na cijeni.

NAJPRIJE RASTAVI PA ZATIM RIJEŠI
Djeca rastavljaju stvari da vide kako one rade. Primijenite taj pristup u rješavanju problema - kad ga razbijete na manje dijelove, lakše ćete doći do rješenja.

- Čak i ako nema sluha, dijete će zapjevati iz svega glasa i pritom uživati. A nakon toga će se oduševljeno baciti na crtanje
- Razlike koje postoje u svijetu odraslih djeci ne znače ništa. Prijatelj je prijatelj, bez obzira kakve je boje kože, je li bogat ili siromašan
- Dijete koje uči hodati nebrojeno će se puta strovaliti na pod, a zatim ustati i pokušati opet. Što bi odrasli dali da su tako uporni?
- Uspjeh je najslađi kad ga možete podijeliti s drugima. Djeca to znaju i zato će se pohvaliti svima kad uspiju zavezati cipele ili složiti kockice

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare