To je to što me zanima!

Smrznuto voće i povrće sadrži više vitamina nego ono svježe

Gotovo 70 posto voća i povrća sadrži više antioksidansa, vitamina C i minerala nakon smrzavanja, a izuzetak su limun, cvjetača i kukuruz koji su bolji svježi
Vidi originalni članak

Iako su donedavno stručnjaci govorili da je svježe voće i povrće najbolji prehrambeni odabir, dvije nove neovisne studije britanskog Instituta Leatherhead te Sveučilišta Chester pokazuju da se smrzavanjem svježi plodovi nutricionistički obogaćuju, zbog čega postaju i zdraviji.

Tako u prosjeku smrznuta brokula sadrži veće razine vitamina C i luteina, a čak četiri puta više beta karotena od svježe brokule. Smrznuta mrkva sadrži trostruko više luteina i dvostruko više beta karotena, ali i više polifenola nego svježa verzija, piše Daily Mail. 

Nutritivne vrijednosti namirnice kod smrzavanja u nekim se slučajevima drastično razlikuju, pa tako smrznuti špinat ima četiri puta više hranjivih tvari, vlakana, folne kiseline, željeza i kalcija.

Ukupno gledano, čak dvije trećine voća i povrća zdravije je jesti smrznuto nego svježe, uz izuzetak limuna, cvjetače i kukuruza. Razlog zbog kojeg je smrznuto bolja opcija je to što se voće i povrće smrzava odmah nakon ubiranja, dok svježi plodovi mogu mjesecima stajati u supermarketima poprskani raznim kemikalijama kako bi zadržali svoj dobar izgled.

- Uvijek je najbolja opcija pojesti voće ili povrće odmah nakon branja, no to je najčešće i nemoguća opcija, a već nekoliko dana skladištenja šteti nutritivnim vrijednostima namirnica - rekao je jedan od autora studije, profesor Graham Bonwick.

Što stručnjaci ne bi nikad jeli: Rajčice iz konzerve ali i kokice

Idi na 24sata

Komentari 9

  • kung fu panda 09.10.2013.

    sve viškove iz vrta zamrznem

  • diba_1 09.10.2013.

    zato moja punica sve ledi.

  • Timmy2 09.10.2013.

    Kako imam vrt zamrzavam povrće i neko voće.Na primjer naribane jabuke za kolač.

Komentiraj...
Vidi sve komentare