To je to što me zanima!

Soba uređena da ‘raste’ s djecom nadohvat je ruke

Dvogodišnje bebe istražuju svijet oko sebe, pa se pri uređenju sobe valja usredotočiti na pod, tj. udoban i kvalitetan tepih po kojem će beba puzati
Vidi originalni članak

Uređenje dječje sobe treba prilagoditi stupnju djetetova razvoja jer kako raste, tako ‘raste’ i njegov kutak, savjetuju pedijatri. Dvogodišnje bebe istražuju svijet oko sebe, pa se pri uređenju sobe valja usredotočiti na pod, odnosno udoban i kvalitetan tepih po kojem će beba puzati. Prve dvije godine života beba upotrebljava sva osjetila kako bi prikupila što više informacija iz okoline te je zato važno osigurati joj jednostavan i siguran pristup igračkama.
- Želite da vaše dijete ima šansu samostalno otkrivati igračke i veseliti se tom iskustvu - napominje pedijatrica Felice Sklamberg. Najbolje je grupirati predmete i igračke u platnene kantice, primjerice, lego kocke u jednu, a glazbene igračke u drugu.
- Bebe vrlo lako postaju preushićene, pa je kutija prepuna negrupiranih igračaka preveliko uzbuđenje za njih - savjetuje F. Sklamberg.
U toj dobi praktično je i da dijete ima igračke na policama poput drvenih kocki koje će mu s 14 služiti za časopise i CD-ove.

Od rođenja do druge godine važna je sigurnost djece
U najranijoj djetetovoj dobi izuzetno je važno zaštititi ga od mogućih ozljeda, pa se u trgovinama može kupiti zaštita u obliku spužve koja se stavlja na rub vrata i ladice. No neki psiholozi smatraju kako dijete treba pustiti da slobodno istražuje i da nije prirodno štititi ga baš od svega. No zaštita za utičnice je korisna.

Od dvije do četiri godine najvažniji je stolić
U dobi od dvije do četiri godine djetetu je najvažniji prostor za igru. Najbolje je da u središte sobe postavite stolić i stolice kako bi ga potaknuli da bude kreativno. Takav namještaj idealan je jer će dijete već u ranoj dobi potaknuti da osvijesti važnost sjedenja i fokusiranja, napominju psiholozi.

Od četvrte do sedme godine važne su slikovnice
Od četvrte do sedme godine najvažnije je da dijete polako počne svladavati čitanje, savjetuju pedijatri. Zato je u sobi bitno osigurati ugodan kutak s policama za slikovnice i knjige. Od sedme do desete godine dijete postaje sve više samostalno i najvažniji kutak u sobi postaje ormar. Dopustite mu da samo bira odjeću.

Od 10. do 14. godine dijete se brine za urednost stola
Već od 10. do 14. godine dijete se može samostalno brinuti za sobu i domaću zadaću. Radni stol s četirima različitim ladicama mora dominirati prostorijom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare