To je to što me zanima!

Solinski Gastroadvent okrunile su stare dalmatinske delicije

Manifestacija Gastroadvent posljednjih 10 godina u Splitu i okolici u došašću promiče inovativna, ali zaboravljena dalmatinska jela sa zadanom namirnicom, ove godine s iznimno ljekovitim ružmarinom
Vidi originalni članak

Paljenjem posljednje svijeće na adventskom vijencu od bračkog kamena, završena je manifestacija Gastroadvent.

Autorica Gastroadventa Olja Martinić, splitska nutricionistica i dijetetičarka, tijekom četiri prosinačke nedjelje organizirala je gozbe u Galiji, CHOPS GRILL Steak i Seafood restoranu, Andrei u centru Nirs na Dračevcu te na kraju u solinskom u restoranu "Tusculum" u sklopu Hotel Salona Palace jedinstvenog, luxury resorta na ulazu u antički lokalitet, a sve sljedeći temu "Mediteranska prehrana-naši tragovi".

'Svijeću ljubavi' zapali su novinari tiskanih medija, među njima i 24 sata, a potom su se kušale delicije ekipe restorana Tusculum.

Chef Ivan Čike iz restorana Tusculum je poslužio pašticadu s domaćim njokima, filet lubina s pancetom i kozjim sirom, gratinirano povrće s kozjim sirom, pečena teletina u vinu i ružmarinu, paprike punjene s kozjim sirom, a sve uvezano s ružmarinom. Bile su tu mediteranska pogača i bakalar na dalmatinski, a od slatkih jela pita od svježeg i kozjeg sira, te kolač šefa kuhinje od ružmarina.

- U restoranu 'Tusculum' se nudi posebna gastronomska priču sazdana na mediteranskoj dalmatinskoj domaćoj kuhinji. Novouređeni prostor, nalik na rimsku konobu, pokazao se kao idealna kulisa za završetak desetog Gastroadventa u Splitu. Tijekom godine u ovom restoranu gostima se nudi jelovnik baziran isključivo na lokalnim i domaćim namirnicama te stavlja naglasak na kvalitetu i autohtone hrvatske proizvode te eko-uzgoj. Ono što ovaj prostor izdvaja od svih ostalih jest  kulturno – povijesna baština koja ga okružuje i koja je utkana u sam dizajn hotela – istaknula je Martinić.

Tijekom godina održavanja manifestacije, Martinić je uvijek kuharima boljih splitskih restorana zadavala kao temu neku od namirnica koja je nedovoljno zastupljena u današnjoj gastronomiji, bilo kao začin ili ključni sastojak jela , a u prošlosti je imala znatno veću uporabu. Tako su tijekom godina rađena jela s kamilicom, lovorovim listom, smokvama, maslinama, kao i delicije s češnjakom na nove i originalne načine. Ove godine je to bio ružmarin.

- Gastroadvent u Splitu je jedinstvena manifestacija koja je svojevrsna fuzija nutricionizma, gastronomije i turizma. Punih deset godina promičemo mediteransku prehranu i ostavljamo svoj trag kroz rad i poruke o mediteranskim namirnicama, a ovaj jubilej slavimo ružmarinom. Najveći trag uz vrijedne domaćine i pokrovitelje kroz prethodnih deset godina ostavili su novinari koji svake adventske nedjelje donose svjetlo u grad podno Marjana. Nikakve nedaće i neprilike nisu nam zasmetale, a jednako tako izdržljiv i snažan je ružmarin, središnja namirnica ovogodišnjeg Gastroadventa. Sastavni je dio mediteranske prehrane. Potpomaže kognitivna svojstva i najsnažniji je antioksidant među mirišljivim biljkama. U toj biljci je sinergizam antioksidativnih učinaka različitih fenolnih spojeva. Raste na kamenu i tlu prepunom kalcijev karbonata, baš od kakvog je je napravljena Dioklecijanova palača, a koja je točno prije 40 godina zaštićena od strane UNESCO-a – zaključila je Martinić.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare