To je to što me zanima!

Spavanje nakon ručka jedan je od čestih uzročnika žgaravice

Opustite remen jer uska odjeća povećava pritisak na želudac. U borbi protiv žgaravice također pomažu žvakaće. One pojačavaju stvaranje sline koja ublažava pečenje, a kiselinu ispire natrag u želudac
Vidi originalni članak

Žgaravica je uobičajena pojava kod čak trećine odraslih i oko 30 posto trudnica. Iako bol dolazi iz prsa, nema nikakve veze sa srcem, nego se kiselina vraća u jednjak i nagriza ga.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Uzroci žgaravice mogu biti različiti - od stresa, pića i cigareta pa do spavanja poslije obroka ili brzoga gutanja i premalo žvakanja hrane. Ako je povezana s jelom, najčešće se pojavljuje oko sat vremena nakon obroka. Najbolje rješenje za žgaravicu je spriječiti je. Kod trudnica simptomi nestaju nakon porođaja, a ako je ne možete izdržati, probajte antacide poput gastala. To su lijekovi koji neutraliziraju želučanu kiselinu, a gotovo se ne apsorbiraju iz probavnog trakta i ne utječu na dijete.

NE IGNORIRAJTE SIMPTOME Znakovi nijemog udara: Infarkt se lako 'maskira' u žgaravicu

Ako vam hrana izaziva žgaravicu, drugi put kad jedete, opustite se i polagano u miru pojedite, dobro prožvačite hranu te ne jedite prevelike količine. Stres, brzopleto žvakanje i gutanje pojačavaju izlučivanje želučane kiseline, pa tako i rizik od žgaravice. Kisela hrana poput agruma ili češnjaka, jela s rajčicom te ljuta hrana također mogu pojačati izlučivanje kiseline. Nemojte jesti prije spavanja i nemojte ići spavati odmah nakon jela - tako najčešće nastaje noćna žgaravica.

Opustite remen jer uska odjeća povećava pritisak na želudac. U borbi protiv žgaravice također pomažu žvakaće. One pojačavaju stvaranje sline koja ublažava pečenje, a kiselinu ispire natrag u želudac. Žgaravicu je bitno prepoznati jer je simptom poremećaja ili bolesti probavnog sustava te neodgovarajućeg načina prehrane i života. Uništava kvalitetu života, a lako se liječi. Liječničku pomoć treba potražiti ako se žgaravica nastavi usprkos uzimanju antacida i promjenama životnih navika jer može izazvati ozbiljnu štetu jednjaka, pa čak i zuba ako kiselina dođe do usta.

PRAVI SPAS Prirodno protiv žgaravice: Evo kako se riješiti osjećaja žarenja

U ozbiljnijim slučajevima žgaravica može izazvati i bol u prsima, dehidraciju, probleme s gutanjem, vrtoglavicu, pa čak i povraćanje krvi ili krv u stolici. U svim gore navedenim slučajevima jako je važno da zatražite hitnu liječničku pomoć. Bol u prsima sličan žgaravici može značiti ozbiljniji problem sa srcem ako ga prate znojenje ili teškoće s disanjem.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare