To je to što me zanima!

Speculass keksi: Najukusniji su keksi Bahlsen, ali i najskuplji

Miris cimeta mnoge asocira na božićno vrijeme, a ima ga i u Speculaas keksima, koje već desetljećima radi i naš Koestlin. Mogu biti s cimetom, klinčićima, muškatnim oraščićem ili đumbirom... Ali koji je najbolji?
Vidi originalni članak

Speculaas su keksi od prhkoga tijesta, a tradicija njihove izrade potječe iz Danske. Od davnina su se pripremali u ovo vrijeme. U Nizozemskoj su ih jeli dan prije blagdana Svetog Nikole, u Belgiji za Svetog Nikolu, a u Njemačkoj u danima oko Božića.

Zbog toga su na njima s jedne strane otisnuti prizori iz priča o svetom Nikoli, vjetrenjača, slon, sirena, harfa, a mogu biti i ovca, konj, prizori iz seoskog života...

Speculaas keksi koje smo kušali, iako napravljeni u različitim tvornicama, imali su slične otiske. 

Keksi su tanki i vrlo hrskavi. Imaju razne začine, kao što su cimet, klinčić, muškatni oraščić, đumbir i bijeli papar, koji su bili uobičajeni još u 17. stoljeću u Nizozemskoj. U pojedinim starim obiteljskim receptima kao začin se spominje i anis. U novije vrijeme dodaju im bademe ili maslac. 

Pet vrsta keksa koje je kušao gastrožiri 24sata napravljeni su u Njemačkoj, a samo su jedni bili domaći, Koestlinovi. 

Koestlin Speculaas kekse radi već desetljećima. Na svojim stranicama se hvale da su jedan od rijetkih proizvođača u svijetu koji ima čast proizvoditi ovaj poznati proizvod po stogodišnjoj nizozemskoj recepturi. Ove godine su Speculaas kekse pakirali u prigodnu božićnu ambalažu. Osim Koestlinovih, tijekom godine u prodavaonicama ih je teško pronaći. U nekim prodavaonicama ih prodaju u predbožićno vrijeme uz prigodne slastice, kao na primjer u Lidlu. 

Ocjenjivanje keksa

Prema ocjenama naših kušača, prvo mjesto osvojili su keksi Bahlsen koje smo kupili u Mülleru. Najskuplji su, ali su mnogim kušačima bili najukusniji. Drugo mjesto podijelili su Lidlovi keksi Favorina i Konzumovi K plus.

Budući da su Lidlovi jeftiniji, u poretku smo ih smjestili prije Konzumovih. Četvrto mjesto su podijelili domaći Koestlinovi keksi i Coppenrath, koje smo kupili u Kauflandu. Jednako su stajali i gramaža im je jednaka pa smo ih mogli razvrstati jedino po abecedi. Na šestome mjestu su keksi robne marke Spar.  

U 100 grama keksa koje je kušao naš gastrožiri ima između 23 i 28,2 grama šećera. Najviše ga je u K plus keksima, a najmanje u Bahlsen. U Koestlinovima ima 24 grama šećera, u Favorini 26,2 grama, u Sparovima 26,5 grama, a 27 grama u Coppenrath keksima. Sve lijepo piše u tablicama na pakiranjima. 

Blagdani su pa još više treba pripaziti koliko ćemo šećera pojesti. Pojedemo li 100 grama Speculaas keksa unijeli smo preporučenu dnevnu dozu koja je 25 grama. Djeca šećera smiju pojesti manje nego odrasli, zato oprez.

Isprobani keksi

Bahlsen - 16,90 kn / 200 grama

Ocjena: 4,2

Fini, hrskavo, lako se žvače, okus cimeta dominira, ali taman koliko treba. Dominira cimet, bademi se slabo osjete, a osjeti se malo i med. Fini su, no možda mrvicu preprženi, komentirali su kušači. 

Favorina - 11,99 kn / 300 grama

Ocjena: 3,2

Prhki su, puni listića badema, no presuhi. Preslatki su i premalo je začina. Fali im cimeta. Nisu loši i lijepo su hrskavi. Sviđa mi se okus, a lijepo se vide i komadi badema, komentirali su članovi žirija. 

K Plus - 13,99 kn / 300 grama

Ocjena: 3,2

Puno je badema i malo cimeta, a ništa se posebno ne osjeti. Možda su malo pretvrdi, ali okus je dobar. Jako su prhki, ima puno badema, okus je karameliziranog šećera i začina, komentirali su kušači. 

Coppenrath - 9,99 kn / 200 grama

Ocjena: 3

Nisu loši, no ništa posebno. Jako su tamni, a bademi nemaju okus. Tamniji su, nedostaje im cimeta, ali imaju neku bakinu toplinu i savršene su tvrdoće. Hrskavo, osjeti se badem, nije preslatko, rekli su naši kušači. 

Koestlin - 9,99 kn / 200 grama

Ocjena: 3

Ukusni su. Nisu preslatki, lijepo izgledaju i fino se osjeti cimet. Hrskavi su, cimet se osjeti na prvi griz, a ima i klinčića, možda i previše. Nisu loši, lijepo izgledaju i ukusni su, komentirali su članovi našeg žirija. 

Spar - 11,99 kn / 400 grama

Ocjena: 2,2

Tamni su, najhrskaviji i pomalo gorki. Tvrdi su, ali osjeti se badem, pa nisu loši. Nedostaje začina, ne sviđaju mi se. Ne sviđaju mi se izgled i okus, premalo je začina, komentirao je žiri. 

Idi na 24sata

Komentari 36

  • božanstvena_komedija 11.12.2017.

    Paprenjaci.

  • 08.12.2017.

    mljac mljac mljac

  • anane 08.12.2017.

    ..cimet, klinčić, muškatni oraščić, đumbir i bijeli papar..ne ne,eventualno secer vanilija i to je to...al bude slatko i ukusno,a da tu je i korica limuna i narance,ostalo bas nikako...a sta cu,tako je kod mene ;-))

Komentiraj...
Vidi sve komentare