To je to što me zanima!

Spriječite 'useljavanje' pauka u vaš dom pomoću ovih trikova

Veliki kućni pauci imaju tendenciju tražiti mjesta koja su skrivena od ljudi, a na kojima se mogu gnijezditi. U pitanju su topla i mračna mjesta, poput prostora ispod kauča i kreveta
Vidi originalni članak

Jedna žena koja ima problema s velikim brojem paukova u kući se požalila u Facebook grupi We Love Mrs Hinch kako njezin sprej s lavandom više ne funkcionira. 

Prestrašena žena preklinjala je da joj ljudi pomognu da se jednom zauvijek riješi paukova. 

Članovi grupe su joj brzo priskočili u pomoć s raznim savjetima, a onda se pojavio jedan član grupe koji je otkrio svoju tajnu s kojom se zauvijek riješio paukova iz kuće. 

- Kesteni. Svake godine skupljamo svježe kestene i stavljamo ih u zdjele u sobama. To stvarno puno pomaže - napisao je. 

- Kesteni u malim tanjurićima ili vazama su kod nas skriveni po cijeloj kući - napisao je drugi.

Ipak, čini se da je prijedlog s kestenima samo mit. Dr. Geoff Oxford s britanskog Arahnološkog društva je objasnio da je Kraljevsko društvo kemičara još 2010. godine razotkrilo mit o kestenima i dokazalo da oni nikako ne utječu na paukove, a učenici Osnovne škole Roselyon u Cornwallu osvojili su nagradu te godine za svoje neformalno istraživanje koje je pokazalo da paucima kesteni uopće ne smetaju. U istraživanju su djeca stavljala paukove u kutije s kestenima i uvidjela da paucima to uopće ne smeta. 

UPROPAŠTAVA SVAKI TRUD Čistite kao ludi, ali bez učinka? Jer ste zaboravili očistiti ovo...

Još jedan prijedlog je bio staviti ulje s mirisima citrusa ili mente oko kuće te da se sve biljke premjeste van kuće. 

- Nekoliko kapi ulja paprene metvice pomiješane s vodom staviti u boce s raspršivačem te prskati prostor oko prozora i vanjskih vrata. Nakon par sprejanja više nikad vam neće ući u kuću - savjetovao je još jedan član grupe. 

Njemački kemičar Hartmut Foerster opisao je tu mješavinu kao 'toksičnu' za insekte, iako pauci nisu insekti, dok drugi kažu da mirisi citrusa i metvice ipak odbijaju i paukove.

Pauci imaju tendenciju ulaziti u kuće i stanove u kasno ljeto i ranu jesen kako bi pronašli partnera i pripremili se za zimu.

Veliki kućni pauci imaju tendenciju tražiti mjesta koja su skrivena od ljudi, a na kojima se mogu gnijezditi. U pitanju su topla i mračna mjesta, poput prostora ispod kauča i kreveta. 

PREPOZNAJTE SIMPTOME Upala slijepog crijeva može vas ubiti: Mučnine su upozorenje

Traže bijele zidove i površine kako bi 'se pokazali' potencijalnim partnerima, a uz zidove jako vole i kade.  Vaš dom služi kao toplo, suho mjesto, idealno za pauke koji traže sigurnost i udobnost. 

Što zapravo funkcionira?

Postoji mnogo praktičnih savjeta koji mogu spriječiti invaziju pauka:

  • Prskanje mirisnog osvježivača zraka od paprene metvice u vašem domu je isproban i provjeren trik. Pauci stvarno ne podnose miris metvice. 
  • Redovno usisavanje će spriječiti nakupljanje mrvica hrane koje privlače razne insekte kojima se pauci hrane. 
  • Uklonite svu paučinu. 
  • Uklonite kompostere ili vreće pune pokošene trave ili odrezanih ruža što dalje od kuće. Također, pauci ne vole osvijetljena mjesta pa je i to jedan od načina pomoću kojih ih možete odvratiti od svojeg doma. 
  • Životinje, a posebno mačke, ganjaju sve što se pomiče i borit će se protiv tih neželjenih insekata, buba i ostalih sitnih bića koja se neželjeno useljavaju u vaše domove.
Idi na 24sata

Komentari 9

  • user_438607 25.06.2019.

    Nekoliko kapi ulja paprene metvice pomiješane s vodom staviti u boce s raspršivačem te prskati prostor oko prozora i vanjskih vrata . Ovakav preparat sam ja koristioi doista je 100 % uspješan . Prvo sam očistio paučinu i onda sam sve fino pošpricao jer mi se nije dalo posli skupljat paučinu . Ali moraš ponavljati špricanje u razmaku od 2 do 3 mjeseca i sigurno nećeš imati paukove na tom djelu gdje si pošpricao .

  • 25.06.2019.

    Iz teksta se samo da zaključiti da ništa nije 100% pouzdano osim dobrog usisivača i redovnog čišćenja paučine i naganjanja paukova po kući. :))))))

  • 24.06.2019.

    ne volim paukove

Komentiraj...
Vidi sve komentare