To je to što me zanima!

Srčani udar teži ujutro, upala pluća popodne, a astma noću

Bolest ne pita za vrijeme, no stručnjaci tvrde da je naš imunitet usklađen s cirkadijalnim ritmom, pa je obrana od nekih bolesti slabija u određeno doba dana, zbog čega se te bolesti baš tada javljaju
Vidi originalni članak

Bolest i nevolja ne pitaju za vrijeme, no kod nekih bolesti postoji veća vjerojatnost da će 'udariti' baš u određeno vrijeme. Stručnjaci kažu kako je i naš imunosni sustav usklađen s cirkadijalnim ritmom, odnosno unutarnjim satom koji upravlja našim tijelom. Taj 'sat' radi u pozadini i prije svega regulira stanje budnosti i sna, no švicarski znanstvenici došli su do dokaza da i imunosni sustav djeluje u skladu s njim.

Tako su otkrili da se određeni zdravstveni problemi češće javljaju u točno određeno vrijeme u danu.

Iako su mnoga saznanja zasad utemeljena na istraživanjima miševa, znanstvenici vjeruju da to može biti korisno za određivanje optimalnog vremena za određene operacije, kao i za tempiranje terapija kod određenih bolesti i za ljude.  

Srčani udar opasniji ujutro

Rezultati studija pokazali su da je srčani udar najčešći u jutarnjim satima i da su jutarnji udari puno ozbiljnijih od onih koji se dogode noću. Utvrđeno je da broj bijelih krvnih zrnaca koje se bore protiv bakterija, virusa i gljivica, raste tijekom dana.

SPASONOSNI SAVJETI Kako preživjeti srčani udar ako ste sami? Što napraviti prvo?

Noću se povećava njihova razina na mrtvom srčanom tkivu, pa se i razina zaštite srca ujutro ne može mjeriti s onom preko dana. 

Upala pluća napada poslije podne

Istraživanja na miševima pokazala su da postoje otrovne bakterije povezane s upalom pluća, koje aktiviraju protuupalni odgovor organizma u njihovim plućima.

SIMPTOMI Gripa ili upala pluća? Razlika je u bolnom i otežanom disanju

Utvrđeno je i da i stanice imuniteta koje se aktiviraju kod upale djeluju u skladu s cirkadijalnim ritmom. Tako se više bijelih krvnih stanica skuplja se u trbušnoj šupljini, slezeni i jetri u poslijepodnevnim satima, što rezultira boljim čišćenjem bakterija u to doba. 

Parazitske infekcije aktivnije su na večer

Studije na miševima koji su inficirani gastrointestinalnim parazitom Trichuris murus ujutro pokazale su da se organizam protiv parazita u to doba lakše bori u odnosu na miševe koji su zaraženi na večer. 

Astmatični napadaji teži noću 

I simptomi alergije prate ritam cirkadijalni organizma, a kao najgore razdoblje pokazalo se vrijeme između ponoći i ranog jutra. Tako je veći rizik od astmatičnih napada tijekom noći. 

OŽENIO MAMU SVOG PRIJATELJA: 'Rugao mi se pa sam mu vratio'

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 19.05.2019.

    zdravlje najvece bogatstvo

  • KrešoKovačić 19.05.2019.

    znanstvenici još nisu napravili ništa od izuma penicilina 1928 pa do danas zamislite kolika bi bila smrtnost da nije tog lijeka prema Saveznom zavodu za statistiku u EU prosječan životni vijek muškaraca u Europi 1900-e bio je 44,8 muškarci i 50,5 žene dok je danas 77 muškarci i 82 žene

Komentiraj...
Vidi sve komentare