To je to što me zanima!

Stari recept: Torta od čokolade u koju su stavljali čak i majonezu

Ovaj kolač bio je vrlo popularan među domaćicama u SAD-u 50-ih godina prošlog stoljeća. Navodno je prvi put nastao tijekom Velike depresije, velike gospodarske krize koja je trajala od 1929. do 1933.
Vidi originalni članak

Iako na prvu zvuči pomalo čudno staviti majonezu u kolač, to zapravo i nije tako loša ideja jer, ona je zgodna zamjena za jaja i maslac, ili barem za dio količine koja inače ide u kolače. Osim toga, sol u majonezi pojačava okus čokolade, a ocat doprinosi rahloj teksturi kad se spoji sa sodom bikarbonom koja ide u biskvit.

RECEPT Prefina torta od jagoda idealno je osvježenje za ove vruće dane

Inače, nekad se majoneza radila samo od žumanjaka, ulja i malo octa.

Ovaj kolač navodno je prvi put nastao tijekom Velike depresije, velike gospodarske krize koja je započela u SAD-u, a trajala od 1929. do 1933. godine.

U nestašici ulja i jaja neke žene su posezale za ostacima majoneze. Okus im se svidio te su i kasnije nastavile pripremati ovaj pomalo neobičan desert.

Sastojci:

*šalica od 240 ml

  • 2 šalice  brašna
  • 2/3 šalice kakaa
  • 1 i 1/4 žličice soda bikarbone
  • 1/4 žličice praška za pecivo
  • 3 jaja
  • 1 šalica majoneze 
  • 1 i 1/3 šalice vode
  • 1 i 2/3 šalice šećera

za čokoladnu kremu:

  • 1 i 1/2 šalice vrhnja za šlag (masnijeg)
  • 1 1/4 šalice šećera u prahu
  • 1/3 šalice kakao praha
  • 1/2 žličice vanilije

Priprema: 

Upalite pećnicu na 175 stupnjeva pa krenite s pripremom biskvita. U jednoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i kakao. U drugoj umutite mikserom šećer, jaja i vaniliju - velikom brzinom 3 do 4 minute dok smjesa ne bude kremasta. Potom u to umiješajte majonezu na manjoj brzini.

Nakon toga u smjesu naizmjence ubacujte vodu te mješavinu brašna, soda bikarbone, praška za pecivo i kakaa, prenosi adventuresofanurse.com.

JEDNOSTAVNI RECEPTI Ljetna osvježenja od lubenice: Sladoled, sok ili koktel s vinom

Premažite kalup za tortu masnoćom (možete ovaj kolač raditi i u klasičnom protvanu), ulijite smjesu i pecite 40 minuta, odnosno dok kod testa čačkalicom ona iz biskvita ne izađe čista. Izvadite i ostavite neka se hladi sat vremena. 

Napravite kremu - mikserom izradite vrhnje, kakao, šećer u prahu i  vaniliju, radite to na najvećoj brzini oko pet minuta, dok krema ne dobije finu, čvrstu teksturu. Biskvit prerežite pa jedan dio kreme stavite na donju koru, preklopite je s gornjom, a nakon toga cijeli kolač premažite ostatkom kreme.

Napomena: Ukoliko želite jednostavniju varijantu, smjesu za biskvit pecite u klasičnom protvanu pa kremu na kraju stavite samo na vrh.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • nap 23.06.2021.

    Super🥮 cokoladna i puno slaga

  • BloodAndHonor 23.06.2021.

    Ima puno secera u Cokoladnoj Torti.Previse za mene.

Komentiraj...
Vidi sve komentare