To je to što me zanima!

Steznici štete želucu, izazivaju pucanje vena te potiču celulit

Steznici pogoršavaju simptome žgaravice, nadutosti, zatvora i inkontinencije, ali pate i mišići, vene te živci, zbog čega stručnjaci savjetuju ženama da ih ne nose
Vidi originalni članak

Donje rublje koje "maskira" suvišne kilograme oko struka uz pomoć rastezljivog i čvrstog materijala sve su popularniji u ženskim ormarima, no stručnjaci upozoravaju da njihovo nošenje može naštetiti zdravlju, piše Huffington Post.

- Unutarnji su organi pod velikim pritiskom zbog takvog rublja, a osobito želudac i crijeva. To može omesti normalne probavne procese, pogoršati žgaravicu i vraćanje kiseline - tvrdi dr. John Kuemmerle, gastroenterolog. 

Dodaje kako steznik može prouzročiti nadutost, pa čak i zatvor. Ljudi s funkcionalnim poremećajima probave, poput sindroma iritabilnog crijeva, nipošto ne bi smjeli nositi steznik. 

Zbog steznika se pliće diše

Kod normalnog disanja, dijafragma se širi kako udišemo. Steznik onemogućava taj pokret, što može dovesti do umora, bolova u prsima te povećanja tlaka u abdomenu. Tako će steznik raditi i pritisak na prsni koš te srce, pa će ono morati jače pumpati da bi tijelu osiguralo dovoljnu količinu kisika.

Trnci, ukočenost te bol u nogama

Nekoliko sati u stezniku može prouzročiti prolazno stanje meralgije parestetike, čiji su simptomi bol i promjena osjeta u vanjskom dijelu natkoljenice uzrokovana pritiskom na dio bedrenog živca u području prepone.

- Steznik djeluje kao čvrsta gumica koju ste stavili na bedro, a steže se pri svakom pokretu. Zbog toga dolazi do smanjenja cirkulacije, pa čak i zastoja limfe te pucanja vena, osobito kod žena s genetskim predispozicijama za to - objašnjava kiropraktičarka, dr. Karen Erickson.

Prvi znakovi toga su naticanje zglobova, a Erickson kaže da steznici preuzimaju i ulogu mišića tijela te pridržavaju kosti, što učestalim nošenjem povećava celulit i vodi atrofiji mišića.

Veća sklonost infekcijama

Steznici su napravljeni od čvrstih materijala koji pritišću tijelo i istovremeno zadržavaju vlagu i sve ostalo ispod njega, što povećava rizik od bakterijskih i gljivičnih infekcija jer koža ne može disati. Također, češće se javlja urastanja dlaka i upala, objašnjava dermatologinja, dr. Maryann Mikhail.

Dodaje kako su rizici veći kod pretilih, dijabetičara i onih koji se pretjerano znoje.

Ženske torbe uzrokuju artritis, bolne zglobove i krivo držanje


Idi na 24sata

Komentari 37

  • roxiestoned 23.01.2014.

    da da zato se preporuča nosti steznik nakon liposukcije, dr 24h

  • MinnieL 23.01.2014.

    ja nedavno kupila.. čisto da me oblikuje.. pa sam ga jedva nakon 5 sati dočekala skinit.. jedva san disalaaaaa..

  • Bezobrazno zelene 23.01.2014.

    Što niste objavili ovaj članak prije 3 dana nego sad kad sam već kupila. A ništa onda imam rok za povrat robe 7 dana pa ću probat zamjenit za nešto pametnije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare