To je to što me zanima!

Stiže savršen izum - sladoled otporan na topljenje po vrućini

Zvuči kao san sladokusaca, no znanstvenici su nakon otkrića proteina koji može zadržati sladoled zaleđenim krenuli u razvoj deserta koji više neće kapati...
Vidi originalni članak

Ližete omiljeni sladoled na suncu, on vas osvježava i sladi, no sve kvare kapljice po rukama i činjenica da se prebrzo topi pa ga jednostavno morate "progutati"? Tome je došao kraj, tvrde škotski znanstvenici sa Sveučilišta Edinburgh i Dundee koji su smislili kako spriječiti otapanje, piše CNN.

Naime, oni su otkrili protein koji spriječava otapanje omiljene poslastice diljem svijeta, "sabijajući" čestice zraka, masnoće i vode u sladoled.

Protein pod nazivom BsIA prirodno postoji u nekim namirnicama, a znanstvenici su otkrili metodu razvoja tog proteina uz pomoć tzv. dobrih bakterija. Tvrde kako dodavanje BsIA u sladoled neće izmijeniti njegov okus.

- Uzbuđeni smo zbog novog sastojka koji može usavršiti i ovako super sladoled, a to će olakšati stvari i proizvođačima i kupcima, osobito prilikom prijevoza sladoleda u kojem često dolazi do otapanja, pa ponovnog smrzavanja - rekao je voditelj projekta, profesor Cait MacPhee.

Dodaje kako ovo otkriće ima i druge dobrobiti, pa će tako novi način proizvodnje omogućiti i stavljanje manje masnoća te kalorija u sladoled, smanjit će se troškovi energije kod skladištenja i dostave. Najavljuje kako bi se "sladoled budućnosti" na širokom tržištu trebao naći kroz tri godine.

Pogledajte video prilog:

Idi na 24sata

Komentari 28

  • Almighty 04.11.2015.

    Sladoled je toliko sjajan da je šteta što nije ilegalan.

  • alan ford_1 05.09.2015.

    Bude puno hranjiviji,he,he,he.

  • napoleonov sin 03.09.2015.

    daj bože da tako i bude.

Komentiraj...
Vidi sve komentare